Bildberättelser: Ungas rätt till skolgång

Kenyanska ungdomar redo för skola i teprovinsen Kericho. Barn till arbetare på Rainforest Alliance-certifierade odlingar har i genomsnitt högre utbildningsgrad än barn på icke-certifierade odlingar.

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar vi om hur barn till arbetare på Rainforest Alliance-certifierade teodlingar i Kenya i högre grad får tillgång till utbildning och skolgång.

Teprovinsen Kericho ligger i sydvästra Kenya. Temperaturen är förhållandevis varm året runt men rejäla skyfall och stormoväder inte ovanligt. Värmen och regnet gör idag området optimalt för att odla te. Regionen har ett naturligt grönt täcke av skog och är hem åt majoriteten av Kenyas teindustri.

Rainforest Alliance arbetar för att barn till arbetare får tillgång till utbildning. SANs rapporter visar att skolungdomar på Rainforest Alliance-certifierade odlingar studerar i högre grad än på icke-certifierade odlingar, vilket också bekräftas av oberoende forskare. En studie från Latinamerika visar att barn, vars föräldrar arbetar på Rainforest Alliance-certifierade odlingar, i genomsnitt hade högre utbildningsgrad än de barn vars föräldrar arbetade på icke-certifierade odlingar. Faktum är att medianutbildningen var upp emot två år längre.

Lipton (som ägs av Unilever) är en av de stora teaktörerna i Kericho och har odlat te i regionen sedan 1924. På deras tea estate erbjuds barnen till samtliga 12 000 arbetare gratis dagis och grundskola. 50 unga får stöd för universitetsstudier. För över tio år sedan började Unilever arbeta för att allt te de köper in ska komma från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. I slutet av 2015 nåddes en viktig milstolpe då 100 % av allt te i Liptons tepåsar nu är Rainforest Alliance-certifierat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.