Rainforest Alliance stärker kakaobönders motståndskraft mot klimatförändringar

Indonesiska kakaoodlare utbildas i klimatsmart jordbruk. Indonesien är en av världens största kakaoproducenter.

I denna intervju berättar vår klimatexpert, Martin Noponen, hur Rainforest Alliance arbetar med småskaliga kakaobönder för att hjälpa dem hantera torka, översvämningar och höjda temperaturer.

Det är inte bara svenska konsumenters framtida chokladtillgång som påverkas av klimatförändringarna. Miljontals kakaobönder riskerar att stå utan försörjning. Majoriteten av all kakao produceras av småskaliga odlare (<2 hektar). Rainforest Alliance arbetar för att göra dem mer motståndskraftiga att hantera extrema väderförhållanden – som torka och översvämningar – liksom förändrade odlingssäsonger Här förklarar Martin Noponen, klimatexpert på Rainforest Alliance, hur klimatsmarta odlingsmetoder hjälper kakaoodlare i de mest utsatta kakaoproducerande regionerna.

Martin Noponen, Rainforest Alliance
Martin Noponen. Foto: Marcus Schaefer

Hur påverkar klimatförändring kakaoproduktion och livet för småskaliga odlare?
MN: Klimatförändringar, tillsammans med ohållbara jordbruksmetoder, har på vissa håll försatt kakaoproduktionen i ett krisläge. Längre perioder av torka och mindre regn har lett till nya trädsjukdomar och reducerade skördar med sämre kvalitet. Detta påverkar såklart odlarnas försörjningsmöjligheter. Men genom att använda klimatsmarta odlingsmetoder kan familjer säkra sin försörjning och möta världens ökade efterfrågan på choklad. Vi arbetar främst med odlare i västra Afrika och Indonesien, vilka är de två största kakaoregionerna.

Rainforest Alliance har länge arbetat med att ställa om odlingar till ett mer hållbart jordbruk. Men vad menas egentligen med klimatsmart jordbruk?
MN: Klimatsmart jordbruk hjälper odlare att hantera de risker som klimatförändringarna medför på både kort och lång sikt. De metoder som ingår i ett klimatsmart jordbruk hjälper också odlarna att anpassa sig till ett förändrat klimat och  att minska utsläppen av växthusgaser från jordbruket.

Ge några exempel på klimatsmarta jordbruksmetoder.
MN: Två konkreta exempel är att plantera skuggträd på odlingen samt kompostering som berikar jorden och minskar behovet av bekämpningsmedel.

Vad får ni för respons från odlare? Upplever de att Rainforest Alliance har hjälpt till att ställa om jordbruken till att bli mer klimatsmarta?
MN: Bönderna märker en enorm skillnad på hur klimatförändringarna påverkar odlingsmöjligheterna. Jag talade med en kakaoodlare, Syamsuddin, på ön Sulawesi i Indonesien vars skördar har reducerats på grund av att odlingssäsongerna minskat kraftigt. Det är mer extrema väder – torkperioden har blivit längre och regnperioden kortare. Han berättade hur han, på Rainforest Alliances utbildningar, lärt sig att kemiska bekämpningsmedel bidrar till växthusgaser, vilka i sin tur kan förvärra klimatförändringar. Därför komposterar han nu istället organisk avfall, vilket minskar behovet av kemiska bekämpningsmedel. Han använder även löv från bl.a. mahognyträd som skydd mot pestsjukdomar och har grävt diken och kanaler som kan leda bort överflödigt vatten på odlingen och minska risken för erosion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.