Justin Leavenworth från UTZ om sammanslagningen med Rainforest Alliance

I juni i år kommunicerades att Rainforest Alliance och UTZ har för avsikt att gå samman och bilda en organisation. Målet är bl.a. att öka räckvidden för organisationernas utbildningar och certifieringsprogram. Men också att skapa en större och starkare organisation som kan göra företags leverantörskedjor ännu mer hållbara.

Justin Leavenworth, Global Markets Director på UTZ, delar med sig av vad han tror att sammanslagningen kan få för konsekvenser för marknaden.

Hur kan den här sammanslagning hjälpa till att transformera marknaden mot mer hållbara leverantörskedjor?
Sammanslagningen skapar fler möjligheter för innovation; genom att kombinera våra resurser och expertis kan vi bli bättre på att koordinera kritiska investeringar i t.ex. ny teknik. Samtidigt ger sammanslagningen också oss större kraft att få igenom politiska förändringar som hjälper till att driva hållbarhetsagendan framåt. Inte minst så ser vi, utifrån ett odlarperspektiv, hur vi kan förenkla certifieringsprocessen.    

Om vi ser till dig och din roll, vad är din vision för den nya organisationen?
För att kunna göra hållbart jordbruk till normen behövs 100-procentigt engagemang från alla parter i leverantörskedjan. Min uppgift är att skapa rätt förutsättningar för att hållbarhet också ska vara lönsamt utifrån ett vinstperspektiv. För att göra detta måste jag tydligt kommunicera att hållbarhet inte behöver handla om att öka kostnaderna, utan istället om att skapa mervärde.

För att hållbarhet ska bli en hygienfaktor krävs det till viss del förenkling. Genom att sammanföra Rainforest Alliance och UTZ blir det enklare för företagen att använda certifiering, medan registrering och revision för leverantörer och odlare förenklas.

Nämn tre konkreta fördelar med hur sammanslagningen gynnar företagen?

  • Certifieringsprocessen förenklas
  • Tillgång till en bredare service för exempelvis kommunikationsstöd
  • Möjligheten att kunna påverka mer tack vare en större och starkare organisation

Vad gör dig mest entusiastisk med sammanslagningen?
Dels att det är ganska ovanligt för två så stora NGO:s att slås samman. Det tycker jag vittnar om ett positivt mindset för hur vi gör störst skillnad i framtiden. Jag tror verkligen att detta samarbete är ett steg för att kunna adressera klimatförändringar och fattigdom ännu mer och både Rainforest Alliance och UTZ har stor kunskap om hur man ska arbete med dessa frågor.

Vad kan företagen vi samarbetar med förvänta sig kommande månader?
Vi ska göra vårt bästa för att vara transparenta och tydliga så att alla känner sig väl informerade. Det finns också möjlighet för företagen själva att ge feedback under processen. Nu, kanske mer än någonsin, har vi möjlighet att tackla några av världens största utmaningar. Men det krävs att vi arbetar tillsammans. Jag uppmanar därför till att dela tankar och funderingar så att vi kan forma en organisation som lever upp till målet om att göra företags leverantörskedjor ännu mer hållbara.

Klicka här för att läsa Daniel Katz, Styrelseordförande i Rainforest Alliance, tankar om sammanslagningen med UTZ. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.