Kaffets dag: tack till våra samarbetspartners!

Mer än 7 % av världens kaffe kommer från Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

I helgen firas internationella kaffedagen runt om i världen. Över 100 miljoner människor försörjer sig på kaffe – en gröda som är många länders ekonomiska ryggrad och världens mest sålda handelsvara näst efter olja. Den globala kaffemarknaden står dock inför stora utmaningar. Efterfrågan på kaffe ökar men klimatförändringar gör det svårare att odla bl.a. den högkvalitativa Arabicabönan.

Rainforest Alliances arbete hade aldrig varit möjligt utan de företag vi samarbetar med och alla konsumenter som köper certifierat kaffe. Över 45 000 kaffeodlingar har Rainforest Alliance-certifierats och arbetar nu med mer hållbara jordbruksmetoder. Läs mer om vårt arbete här.

Ett initiativ som vi lanserade tidigare i år var vår Farmer Training App som ger odlare på avlägsna platser bättre tillgång till utbildning och verktyg för klimatsmart jordbruk direkt i sin mobil eller Ipad.

Vi vill rikta ett stort, stort tack till våra svenska samarbetspartners som gör det möjligt för oss att sprida hållbara odlingsmetoder till kaffebönder runt om i världen:

Axfood
Bergstrands Kafferosteri
Caffè Ritazza
Coop
Gevalia
Gårdsrosteriet
Lavazza
Lindvalls Kaffe
Löfbergs
McDonald’s
Nespresso
Netto
Pressbyrån
Waynes Coffee
Zoegas
7-Eleven

Kaffefakta ur ett klimatperspektiv:

  • Arabicabönan (som svenskarna oftast dricker) är mest känslig för klimatförändringar. Generellt behöver kaffebuskarna flyttas ytterligare 300–500 meter över havet, till kullar och berg där temperaturen är lägre, för att de ska överleva.
  • Enligt journalisten Anne Nilsson, författare till boken “Kaffe – världens dryck”, är klimatförändringarna den största utmaningen framöver för världens kaffeodlare. I vissa fall kan den odlingsbara ytan minska med hela 95 procent
  • Rainforest Alliance utbildar kaffebönder att odla mer klimatsmart. Det gör att de blir mer motståndskraftiga mot klimatförändringarnas effekter och i större utsträckning kan säkra produktionen och därmed inkomsterna som försörjer dem och deras familjer.

Mer information om International Coffee Day hittar du här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.