Rainforest Alliance och Canopy tar fram oberoende verifieringssystem för viskosproducenter med mål att skydda världens skogar.

Det är höst på norra halvklotet. Många är i full gång med att köpa kläder inför en kallare säsong. Enligt svenskakonsumenter.se har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats på 30 år. Men att kläderna du bär kan ha bidragit till skogsskövling är något vi sällan tänker på.
Rainforest Alliance och Canopy – en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att hjälpa företag som använder mycket träprodukter att skydda gamla skogar – har nu tagit fram ett oberoende verifieringssystem för viskosproducenter. Först ut att genomgå revision var världens två största viskosproducenter, Lenzing och Aditya Brila, som tillsammans utgör 25 % av den globala marknaden. Canopy har haft stora framgångar med att övertyga modevarumärken att bli ”rainforest-free”. Bland annat från VF Corp som står bakom varumärken som Nautica, the North Face, Wrangler, Timberland och Vans.
För att producera viskos krävs det trä. Viskos är handelsnamnet på cellulosa-xantaogenat och förekommer i t.ex. ull; bomull;- och linblandningar. Textilen har många eftertraktade egenskaper; det skrynklar inte så lätt, är elastiskt och har en god förmåga att ta upp fukt. På tvättlappen i dina klädesplagg står det ofta ”Viskos”, ”Cellull” eller ”Rayon”. I dagligt tal används ibland namnet ”konstsilke”.
Materialet framställs genom en man spinner tråd av en sirapsliknande massa som uppstår när rivet trä kokas. Då medvetenheten ökat om t.ex. den stora mängd vatten och bekämpningsmedel som ofta krävs för bomullsproduktion ökar efterfrågan på alternativa textilier. Efterfrågan på viskos har ökat kraftigt de senaste åren.