3 viktiga milstolpar för Rainforest Alliance

Rainforest Alliance firar 30 i år. Här tar vi en närmare titt på tre viktiga årtal i vår historia. Alla årtal går att läsa mer om i vår 2016 Annual Report. Klicka här för att läsa hela rapporten.

1993 – FSC
År 1993 grundas Forest Stewardship Council (FSC) – världens första globala certifieringssystem för hållbart skogsbruk – av bland andra Rainforest Alliance, Greenpeace och WWF. Anledningen var enkel; genom att lansera en opartisk standard, som även andra organisationer kunde använda och luta sig mot, fick vi mycket större genomslag och kunde nå ut med vår vision bredare. FSC arbetar än idag för att skydda världens skogar och kontrollera att de brukas på ett ansvarsfullt sätt som tar hänsyn till både miljö, liksom till sociala förhållanden. Här lär du känna FSC på mindre än en minut.

 

2011 – Klimatsmart jordbruk
El Platanillo i Guatemala blir den första kaffeodlingen som har verifierats enligt Rainforest Alliance’s nya klimatmodul. Klimatmodulen är ett komplement till befintliga standarder och består av riktlinjer som hjälper odlare att minska sin sårbarhet mot klimatförändringar, minska utsläppen av växthusgaser, öka lagringen av kol på odlingarna och minska energianvändningen. Klimatsmarta odlingsmetoder är idag en central del i Rainforest Alliances standard.

Kvinnor i samhället Wamaní i Ecuador använder kompostering som jordförbättringl. Frisk jord är en fundamental faktor för att få rikliga skördar, och gör att jorden kan brukas mer effektivt istället för att mer skog huggs ner för att utöka området för sin odling Foto: Katy Puga

2016 – Global Living Wage Coalition
Fram till 2016 saknades det bra, globala riktlinjer för hur levnadslöner skulle beräknas. Rainforest Alliance och SAN grundar 2016 The Global Living Wage Coalition tillsammans med ISEAL-medlemmarna Fairtrade, FSC, GoodWeave, UTZ och Social Accountability International (SAI), för att ta fram sådana riktlinjer. Levnadslön defineras som en ersättning som säkerställer en anständig levnadsstandard för arbetaren och dennes familj. Det inkluderar mat, vatten, husrum, utbildning, kläder, sjukvård och transporter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.