Jordbrukens roll för världens vattenkris

Vatten har varit ett fokusområde för Rainforest Alliance sedan vi startade. Jordbruken står idag för 70 % av världens vattenförbrukning. Hur odlingar hanterar vatten är en viktig del i ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

5431251391_4844e59e3d_z
Jordbruken står idag för 70 % av världens vattenförbrukning.

Hur hotar jordbruken vattentillgången och vad gör Rainforest Alliance?

Vatten är en nödvändig resurs för liv liksom för jordbruks- och boskapsproduktionen. Men ohållbara jordbruksmetoder har lett till en överkonsumtion av vatten. Detta gör bl.a. odlingar mindre motståndskraftiga mot klimatförändringarnas effekter.

Vatten som rinner av odlingar kan innehålla både gödsel och besprutningsmedel som förorenar vattendrag. Hållbara jordbruksmetoder, som vi främjar genom SAN-standarden (det regelverk som används vid Rainforest Alliance-certifiering), ger tillgång till enkla lösningar som exempelvis buffertzoner för att skydda vatten i och vid odlingar.

SAN-standarden kräver en minskad användning av vatten samt att odlingar inte förorena vattendrag. Alla odlare ska också ha tillgång till rent vatten samt att det måste finnas rutiner för hur de hanterar ”waste water”. Helst bör vatten återanvändas. Går inte det, behöver vattnet släppas ut utan att det gör någon skada. Odlare ska också ha koll på varifrån vattnet de använder kommer ifrån för att försäkra att de har laglig rätt att använda det.

Vattenkvaliteten på Rainforest Alliance-certifierade odlingar förbättras ständigt och konsekvent över alla geografiska områden och grödor vi certifierar.

Ge några exempel på Rainforest Alliances vattenprojekt?

I Rwanda har vi introducerat enkla och effektiva system för att rena vattnet från kaffekvarnarna som separerar fruktköttet från skalen. I Oaxaca, Mexiko, har vi jobbat med ungdomar i kaffeodlarsamhällen för att införa agroforestry-jordbruk som stabiliserar mikroklimatet och håller vattnet i marken.

Varför har vatten blivit ett så hett diskussionsämne?

Att vi nu riskerar vattenbrist i stora delar av världen är ett direkt resultat av ohållbara jordbruksmetoder, klimatförändringars effekter och en ökad efterfrågan på jordbruksprodukter. Vatten, eller bristen på vatten, är en av de stora akuta kriserna för mänskligheten just nu. Ingen av oss kan överleva utan en säker och konsekvent vattenförsörjning – de jordbrukssamhällen vi arbetar med har fått bevittna detta mer än många andra i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.