Rainforest Alliance samarbetar med urbefolkning för att bevara Amazonas

Rainforest Alliance har tecknat avtal med COICA (Coordinator of Amazon Basin Indigenous Peoples) för att främja och stärka utvecklingen av ekonomiskt hållbart skogsbruk i Amazonas.

Under de senaste årtiondena har vi sett en tydlig trend mot att överlåta markrättigheter till lokala samhällen i Amazonas. I Peru äger exempelvis lokala samhällen mer än en fjärdedel av landets cirka 68 miljoner hektar regnskog. Men samtidigt som det är kritiskt att säkra markrättigheter, krävs det mer för att skydda skogarna.

Dåliga ekonomiska förutsättningar tvingar småskaliga odlare att skövla skog för att kunna utöka jordbruket. Användningen av ohållbara jordbruksmetoder gör att jorden utarmas och blir obrukbar efter bara några år. Okontrollerat skogsbruk gör också att kortsiktig vinst av timmer sätts framför långsiktiga metoder att bruka jord och skog.

Amazonas kallas ibland för planetens lungor och är hem åt miljontals människor som är beroende av skogen för att kunna leva och försörja sig. Här en nötproduktion i Madre de Dios, Peru, som fungerar som en extrainkomst till traditionell jordbruk. Foto: Mohsin Kazmi

Rainforest Alliance kommer i samarbetet med COICA att stötta urbefolkningen med kunskap och utbildning i hållbar och konkurrenskraftig utveckling av skogsbruksföretag i Amazonas. Vi har i över tio år sett hur småskaligt skogsbruk faktiskt kan hjälpa till att skydda skogen och samtidigt öka lönsamheten för skogsbrukarna.

Några av våra senaste insatser har hjälpt urbefolkningen i Madre de Dios-regionen i Peru att få över USD 900 000 i finansiering för att stärka skogsbruket och hjälpt dem säkra intäkter på USD 1,5 miljoner. Över 80 000 hektar mark i området drivs nu med mer hållbara metoder.

Som småskalig bonde är det svårt att verka på en konkurrensutsatt marknad. Rainforest Alliance arbetar för att öka värdet på de småskaliga skogsbrukarnas produkter och att ge människor tillgång till marknader där produkterna kan säljas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.