Vad är en regnskog?

Rainforest Alliance har utbildat mer än 1,3 miljoner odlare i klimatsmarta jordbruksmetoder.

Precis som namnet antyder, regnar det en hel del i regnskogar. Faktum är att det kan falla över 2 000 mm årligen. Regnskogar är hem åt miljontals unika ekosystem, och fyller en viktig roll för vår planet. Tropiska regnskogar ger hem åt mer än hälften av världens landlevande arter och flera miljoner människor bor och lever där. De är en grogrund för evolution, liv och biologisk mångfald.

Sedan urminnes tider har människor varit beroende av regnskogen för att överleva. Skogarna har bidragit till att ge skydd, mat, medicin och kläder. Men även om människan med tiden flyttade längre bort ifrån regnskogarna är vi fortfarande beroende av det skogarna ger oss. Idag är det kanske svårt för många att se kopplingen mellan regnskogar och vår överlevnad men vi har mycket att tacka regnskogarna för; de hjälper till att reglera klimatet, de skapar försörjningsmöjligheter för miljontals människor och renar luft.

Tropiska regnskogar huggs idag ner för kortsiktig ekonomisk vinning. Gruv-, jordbruk och skogsbolag skövlar skog till förmån för sina egna intressen. Samtidigt ser fattiga småskaliga odlare ingen annan lösning än att hugga ner skog för att ge plats åt odlingar för att ge mat på bordet och sig och sina familjer.

Rainforest Alliance startades för trettio år sedan med ett mål i sikte: att rädda världens tropiska regnskogar. Ett sätt att hämma skövlingen är att ge odlare tillgång till kunskap så att de kan få större skördar på sina odlingar – utan att behöva hugga ner mer träd. Utbildning är en hörnsten i Rainforest Alliances modell och vi har idag utbildat över 1,3 miljoner människor i hållbara jordbruksmetoder.

Hotet mot regnskogen gör att vi riskerar att gå en massutrotning till mötes. Faktum är att forskare talar om att skövling av regnskog kan innebära den största utrotningen av arter sedan dinosaurierna utrotades för 65 miljoner år sedan. Framtiden för över hälften av världens landdjur och växter står på spel. Inte minst hundratals urkulturer. Och på grund av den regnskogens klimatreglerande roll – står även vår överlevnad på spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.