Daniel Katz om sammanslagningen av UTZ och Rainforest Alliance

Daniel Katz, grundare och styrelseordförande i Rainforest Alliance, ger sin syn på hur en sammanslagning med UTZ kan bli ett viktigt steg för en mer hållbar framtid.

Under 1980-talets skogsskövlingskris samlades en liten grupp unga på Manhattan kring ett gemensamt mål: att rädda världens tropiska skogar. Under tre decennier har denna grupp av volontärer utvecklats till att bli en international organisation dedikerad till att bevara naturresurser, som förespråkar hållbart jordbruk och skapar blomstrande samhällen i några av världens mest utsatta områden.

Daniel Katz
Daniel Katz, grundare och styrelseord. i Rainforest Alliance.

På andra sidan atlanten har Hollandbaserade organisationen UTZ arbetat mot en snarlik vision; att stärka levnadsförhållanden i jordbrukssamhällen och skydda jordens naturresurser. På bara 15 år har UTZ transformerat hur kaffe, kakao och te odlas. De har också varit nyckelspelare åt en rad stora, globala företag när det kommer till att göra värdekedjan mer hållbar.

Med utgångpunkt i två stora globala utmaningar – en ökad befolkning och hotande klimatförändringar – planerar nu UTZ och Rainforest Alliance att gå samman för att kunna ta ett ännu större grepp om världens jordbruk. Jordbruken står idag för 24 % av världens utsläpp av växthusgaser. Vi är beroende av bönderna för att minska klimatförändringarna. Samtidigt måste de lösningar som ger mat åt en växande befolkning både minska påverkan på miljön och skapa hållbara försörjningsmöjligheter för odlare och deras familjer. Att ge mat åt nästan 10 miljarder människor år 2050, på en odlingsyta som ständigt minskar, kräver transformation och innovation.

Odlarna Lorena Erraez och Teresa Chuqui från Ecuador med kakaoplantor. Tillsammans har Rainforest Alliance och UTZ utbildat över 2 miljoner bönder.
Foto: David Dudenhoefer

Genom att sammanföra Rainforest Alliance och UTZ kan vi nå ännu fler odlare, regeringar, företag och konsumenter. Redan idag har de två bolagen tillsammans utbildat mer än två miljoner bönder och ställt om 43 miljoner hektar mark till ett mer hållbart jordbruk. En sammanslagning skulle göra att vi når ut med våra utbildningar och certifieringsprogram till ännu fler bönder och jordbrukssamhällen.

Men en hållbar förändring kan såklart inte enbart drivas av odlare och organisationer som Rainforest Alliance och UTZ. Det måste också komma från företag och konsumenternas efterfrågan på hållbara produkter. Här spelar certifieringen en stor roll och hjälper konsumenterna att förstå hur deras beteenden och val påverkar vår kollektiva framtid. Att odla med respekt för både människor och miljö är, och har alltid varit, hörnstenen i båda våra organisationer. Genom att gå samman med UTZ ökar vi vår kapacitet till att nå värdekedjorna hos några av världens största varumärken.

Vi kommer att fortsätta hjälpa företag att bygga ansvarsfulla leverantörskedjor genom ett mer strömlinjeformat, effektivt och hållbar produktionslandskap, och samtidigt förespråka och kämpa för att skapa hållbara levnadsförhållanden för de personer som odlar vår mat. Organisationen kommer att ta namnet Rainforest Alliance och vi kommer att skapa en och samma standard för certifiering – vilket förenklar vardagen för miljontals bönder.

S. Mahalakshmi plockar Rainforest Alliance-certifierat te i Nilgiri Hills i indien. Idag kommer 15 % av världens te från Rainforest Alliancer-certifierade odlingar.
Foto: Sara Hylton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.