Te

Srilankesiska teodlare arbetar för ett hållbart jordbruk

”To make one inch of soil, takes 325 years. To lose one inch of soil, takes one minute.” – Giri Kadurugamuwa, Program Coordinator, Sri Lanka Rainforest Alliance

 

Te är världens näst mest konsumerade dryck efter vatten. Rainforest Alliance har utbildat mer än 8 000 teodlare i Sri Lanka i hållbara jordbruksmetoder. I den här filmen får du träffa Giri Kadurugamuwa, Rainforest Alliances programkoordinator på Sri Lanka, och Mahendra Peiris, chef för den Rainforest Alliance-certifierade odlingen Hapugastenne Tea Estate. Deras gemensamma nämnare? Båda utbildar och förespråkar kemikaliefri teodling i Sri Lanka.

Tillsammans utbildar Giri och Mahendra småskaliga odlare i hållbara jordbruksmetoder. Resultatet är t.ex. renare vatten, förbättrad ekonomi, minskad användning av bekämpningsmedel, att skogar inte skövlas och att ny skog planteras.

I filmen berättar odlare att nya tekniker och odlingsmetoder ökat skörden från 400 kg till 500 kg per tunnland, och även minskat kostnaderna.

Idag kommer 15 % av världens te från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Foto: Noah Jackson, 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s