Vad är biologisk mångfald?

Den 22 maj firas FN-dagen “Biologiska Mångfaldens Dag”. Målet är att göra människor mer medvetna om vad som hotar den biologiska mångfalden och hur vi kan arbeta för att skydda den.

Men vad är egentligen biologisk mångfald?

Jordbruksverket beskriver biologisk mångfald som ett samlingsnamn för all den variation mellan arter, inom arter och livsmiljöer som finns på Jorden. Biologisk mångfald i odlingslandskapet handlar både om vilda växter och djur och om odlade växter och jordbrukets husdjur som finns i eller vid odlingen. Biologisk mångfald är en förutsättning för människans överlevnad.

Runt om i världen hotas dock växt- och djurliv av människans intrång i känsliga skogsområden. Sedan 1992 har den biologiska mångfalden i tropikerna minskat med 30 procent1. Illegal avverkning, expansion av jordbruket och vårdslös turism är några orsaker till förstörelsen.

Vill du veta mer? Klicka här. 

 

 

  1. United Nations Environment Programme,Keeping Track of our Changing Environment: From Rio to Rio+20 (1992-2012), http://www.unep.org/publications/search/pub_details_s.asp?ID=6245

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.