Det mest effektiva sättet att skydda skogar är att ge kontroll åt de som redan bor där

Maya Biosphere Reserve skapades 1990 för att hjälpa till att bevara den största tropiska regnskogen i Centralamerika. Foto: Sergio Izquierdo

I artikeln In Guatemala, People Living Off Forests Are Tasked With Protecting Them, publicerad i The New York Times visar en studie av Rainforest Alliance att de som kan försörja sig på skogen, också oftast har störst incitament att ta hand om och skydda den.

I det nästan två miljoner hektar stora området i Maya Biosphere Reserve, i Guatemala, ansvarar människor som bor i området och två lokala företag för nästan en fjärdedel av markanvändningen. Skogsbruket här har under de senaste 15 åren varit hårt reglerat och bevakat, och lokalborna patrullerar området för att minska olaglig skogsskövling, tjuvjakt och plundring av arkeologiska platser.

Tillsammans har förändringarna lett till att i princip helt stoppat avskogningstakten. Dessutom har de lokala samhällena i området också lyckats bevara djungelns tre mest hotade trädslag.

Texten är ett utdrag ur artikeln In Guatemala, People Living Off Forests Are Tasked With Protecting Them I The New York Times, som kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.