100 % av allt te i Liptons tepåsar nu Rainforest Alliance-certifierat

Unilever, som äger Lipton, är världens största inköpare av te. De står för 12 % av marknaden – den näst största teinköparen står för 4 %. Idag kommer 15 % av världens te från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Det hade inte varit möjligt utan Unilevers/Liptons beslutsamhet om att nå en 100-procentig certifiering av allt påste.

Liptons historia sträcker sig 120 år tillbaka i tiden. Närmare bestämt till 1890 då Thomas Lipton köpte sin första teegendom i Ceylon på Sri Lanka. Varumärket blev sedan först i världen med att portionsförpacka te och göra det tillgängligt för den breda massan.

Lipton är världens största inköpare av te. Här skördas te på plantage i Kericho, Kenya. Foto: Caroline Irby, 2009

Unilever arbetar med 925 stora estates (tegårdar) och över 700 000 småskaliga odlare. År 2007 sattes ett mål om att 100 % av allt te i Liptons tepåsar skulle komma från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Ett mål som nu har infriats.

”Majoriteten av vårt te kommer från teodlingar som drivs av enskilda aktörer – vanligtvis en familj. För oss har det därför varit viktigt att hitta sätt som gör störst skillnad i ursprungsländerna. Rainforest Alliances arbete med öka den biologiska mångfalden och skapa hållbara försörjningsmöjligheter för bönderna går hand i hand med vår strategi”, säger Martin Lindgren, Produktchef för Unilevers tevarumärken i Norden.

Ett konkret exempel på hur Unilever och Rainforest Alliance samarbetat för att sprida hållbara jordbruksmetoder är att teplockare utbildas i effektivare plockningstekniker. Numera plockas bara de översta bladen på tebusken, istället för att plocka hela busken i ett svep. Det leder till en jämnare plockning, och ökar avkastningen per tebuske – vilket förbättrar odlarens ekonomi.

Certifieringarnas roll för att skapa hållbara förutsättningar för teproduktion

Certifieringar har haft positiv inverkan på tebranschen – både sett till miljö och sociala villkor för producenterna. Martin Lindgren menar att odlarna nu får bättre betalt, får arbeta i en miljö där de kan utveckla odlandet och bidra till välfärden i samhället de tillhör.

”Det holistiska perspektivet är viktigt för oss och det är en anledning till varför vi ibland dubbelcertifierar. Våra ekologiska teer är också Rainforest Alliance-certifierade för täcka in sociala frågor, biologisk mångfald och för att bönderna kan arbeta för att göra odlingarna motståndskraftiga mot klimatförändringarna.”

Enligt Martin Lindgren vet svenska tekonsumenter idag alldeles för lite om Rainforest Alliance – en kritik han vänder dels mot Rainforest Alliance, dels mot hans egen organisation.

”Det görs så oerhört mycket bra och det är viktigt att svenska konsumenter vet om det när de dricker teer ur vårt sortiment. Vi och Rainforest Alliance måste bli bättre på att kommunicera allt som görs i ursprungsländerna för att skydda miljön och stärka teodlarna”, säger han.

Sett till Unilevers totala utsläpp är cirka 30 % kopplade till råmaterial. Det kan jämföras med företagets transportutsläpp som står för cirka 2 %.

”Om vi kan förändra hur råvarorna i våra produkter odlas så har vi störst möjlighet att påverka miljön i positiv riktning. Vårt mål att bli 100 % Rainforest Alliance-certifierade var långt ifrån en slump. Det är en strategisk plan som vi vet kommer att ge fler teproducenter verktyg för att odla mer klimatsmart och samtidigt få stora effekter när det gäller att minska våra ekologiska avtryck och förbättra levnadsförhållanden för arbetare och odlare”, avslutar Martin Lindgren.

En reaktion till “100 % av allt te i Liptons tepåsar nu Rainforest Alliance-certifierat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.