Rainforest Alliance lanserar app för att sprida klimatsmarta odlingsmetoder

Leticia Monzon kaffeodlare och projektledare från Huehuetenango i Guatemala.

För att utbilda småskaliga odlare inom hållbart jordbruk lanserar Rainforest Alliance ”Farmer Training App”. Appen innehåller utbildningsmaterial, filmer, träningsmoduler inom t.ex. klimatsmart odling, skydd av biologisk mångfald, samt arbetarskydd och säkerhet.

Klimatförändringar utgör ett stort hot mot världens småskaliga bönder. Appen hjälper till att öka spridningen av hållbara odlingsmetoder och är en del i Rainforest Alliances arbeta för att utbilda bönder i det uppdaterade regelverk som används vid certifiering.

I appen kan bönder, förutom att ta del av utbildningsmaterial, även göra enkla tester för att kontrollera om deras odling uppfyller de nya kriterierna. Den innehåller även en social funktion som gör det möjligt för bönder att dela erfarenheter och bilder med varandra.

”Med modern teknik kan vi utbilda miljontals bönder och föra dem närmare varandra. Appen blir ett viktigt komplement till våra befintliga utbildningsinsatser. Då den kan användas i offline-läge kan vi även nå odlare i otillgängliga områden som saknar uppkoppling”, säger Ria Stout, chef för avdelningen för hållbart jordbruk på Rainforest Alliance.

Klimatsmarta odlingsmetoder kan hjälpa odlare att få större skördar utan att expandera sin jordbruksmark samtidigt som de minskar användning av gödsel och bekämpningsmedel.

Med ett allt mer instabilt globalt klimat står bönder inför en växande utmaning att försörja sig på sina odlingar. Småskaliga odlare står för upp till 80 procent av livsmedelsförsörjningen i Asien och Afrika söder om Sahara, regioner där befolkningstillväxten förväntas växa till 5,2 miljarder respektive 2,8 miljarder år 2060.

I takt med att telekommunikationer förbättras i utvecklingsländer blir billiga smartphones och surfplattor viktiga verktyg för att sprida kunskap. Att skapa möjlighet för odlare att koppla upp sig mot varandra och världen är ett viktigt steg för att säkra en framtida livsmedelsförsörjning.

Rainforest Alliance har sedan tidigare en utbildningswebbplats, www.sustainableagriculturetraining.org, som erbjuder utbildningsverktyg på sex språk.

För att begära ett användarnamn och tillgång till Farmer Training App, kontakta FarmerAppHelp@ra.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.