Forntida jordbruksmetoder hjälper kvinnor i Mexiko återställa förlorade skogsområden

Rainforest Alliance driver, i samarbete med bl.a. anti-avskogningsorganisationen REDD+, ett projekt för att följa upp och stärka en modell för hållbara jordbruksmetoder och hållbart skogsbruk i Oaxacaregionen i Mexiko. Teamet som tränas består av sex kvinnor. De har bland annat utbildats i ett forntida odlingssystem; milpa.

Milpa kallas på engelska för ”The Maya Forest Garden” och syftar till att återskapa landskapet så som det en gång sett ut. Metoden har resulterat i att kvinnorna nu skördar både frukt, som det bland annat tillverkas glass av, samt kakao. Detta sprider inkomstriskerna och ökar försörjningsmöjligheterna.

Andra REDD+-aktiviteter i regionen inkluderar hållbar boskapshållning och skörd av palmblad som säljs och används till blomsterarrangemang. Alla insatser avser att bekämpa avskogning.

”Tidigare var kvinnornas självklara plats i köket. Men tack vare Rainforest Alliances projekt arbetar vi nu jämsides med männen” säger Elizabeth Allende, en av projektdeltagarna.

Elizabeth Allende

I många landsbygdssamhällen är kvinnor traditionellt uteslutna från tillgången till naturresurser –  Rainforest Alliance arbetar därför för att inkludera kvinnor i utbildningarna. Det gynnar inte bara kvinnorna själva, genom att de kan öka inkomsterna – det hjälper också till att bevara skogen eftersom de som lever och försörjer sig på skogen också har starkast incitament att skydda den. Elizabeth Allende säger att hennes projektteam engagerar sig mycket för att vårda den lokala skogen.

”Marken här har förändrats mycket på grund av en ohållbar boskapshållning. Vårt mål med projektet är att återställa det som gått förlorat.”

Hållbar boskapshållning i Oaxaca i Mexiko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.