Berättelsen om Rainforest Alliance – av grundaren Daniel Katz

För trettio år sedan, mitt under den globala avskogningskrisen samlades en liten grupp ungdomar med ett mål i sikte: att rädda världens tropiska regnskogar. Organisationen gick från t-shirtförsäljning på New Yorks gator till att skapa ett robust certifieringsprogram som förenar producent med konsument. Genom grundare och styrelseordförande Daniel Katz får vi berättelsen om Rainforest Alliance.

Daniel Katz
Rainforest Alliances grundare, Daniel Katz, på 1990-talet

Vi var en brokig skara ungdomar som stod i New Yorks gatuhörn och skrek till förbipasserande att vi förlorade den biologiska mångfalden i alarmerande takt. Vissa stannade och började engagera sig. Inom bara några månader hade vi bildat Rainforest Alliance – en av världens första internationella organisationer som verkar för tropiska skogsskydd.

Vänner och familj skrattade åt idén att rädda regnskogarna från New York. Men vi var fast beslutna att det mest effektiva vore att arbeta mot media och i världens finansiella huvudstad. Därför blev en av våra första insatser att anordna en tredagarskonferens om tropisk avskogning. Biljetterna sålde slut och 700 personer, varav 50 internationella talare träffades. Där diskuterades den fråga som varit fundamental för Rainforest Alliance i 30 år; sambandet mellan fattigdom på landsbygden och avskogning inom ramen för en global ekonomi.

Även om vi började som en utbildande organisation i New York, begav vi oss ganska snabbt till områden med tropisk regnskog för att få en bättre förståelse för avskogningsproblematiken. Vid den tiden höggs skog till en yta av Central Park ner var 16:e minut. Vi ville hitta sätt för människor runt om i världen att förstå vilken framtid vi gick till mötes om den snabba avskogningstakten inte stoppades. Vi ville förena konsumenter i t.ex. London och New York med ursamhällen i världens tropiska delar. Det blev startskottet för certifieringen och vår gröna grod-logotyp.

Daniel Katz begav sig till de tropiska regnskogarna mitt under avskogningskrisen.
På 1990-talet höggs skog till en yta av Central Park ner var 16:e minut.

En ”nyhetsbyrå” sattes upp på Costa Rica och blev ett av Rainforest Alliances första projekt. Lokala naturvårdsorganisationer fick kommunikationsträning och det publicerades en rad nyheter om avskogningskrisen i samarbete med journalister i regionen. Här började också vårt jordbruksarbete ta fart – och vi startade med den kontroversiella bananindustrin.

Odlare intervjuas i Costa Rica.

Fem år senare arbetade Rainforest Alliance med många olika typer av verksamheter genom hela värdekedjan – från småskaliga odlare till stora, globala företaget – för att eliminera avskogning och förbättra sociala villkor. Vi blev medgrundare till Forest Stewardship Council (FSC) och Sustainable Agriculture Network (SAN) för att säkerställa maximal integritet och upprätthålla en hög och kvalitativ standard.

30 år senare har vårt arbete aldrig varit viktigare. Om ytterligare 30 år ska nio miljarder människor få mat – vilket kräver att vi idag implementerar hållbara och klimatsmarta jordbruksmetoder. Med allt kraftigare väderomväxlingar hotas nu många grödor.. Livsmedel som vi hittills tagit för givet, som kaffe och kakao, är svårare att odla. Grunden för att kunna ge mat till en ökande befolkning och till sist överleva på jorden är ett välmående ekosystem. Då är bevarandet av skogar vår bästa strategi.

Detta är en förkortad version. Ursprungliga artikel på engelska kan läsas här: http://www.rainforest-alliance.org/articles/what-really-matters

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.