Ghana får fler kvinnliga kakaobönder

Kakaoodlare utbildas inom hållbara jordbruksmetoder av Rainforest Alliance.

Idag är ungefär var fjärde kakaoodlare i Ghana kvinna. Men det har inte alltid varit så. Kakaoodling har länge setts som ett mansjobb. Kvinnorna har istället haft mindre roller i produktionsprocessen; som att laga mat till bönderna, arbetat med fermentering och torkning av kakaobönor. Vad många inte vet är att de sistnämnda är två vitala delar för odlingens totala framgång.

”Många kvinnor tror fortfarande att kakaoodling är ett yrke enbart för män. Men jag gör mitt bästa för att utmana unga liksom äldre kvinnor i vårt samhälle att prova. Om det görs hållbart, är det lönsamt att vara kakaobonde”, säger Madam Paulina Sarfo, ledare i Asuontaa – ett kakaoodlarkooperativ i västra Ghana.

Kakaobönorna fermenteras och torkas sedan.

I Asuontaa är 62 av 96 medlemmar kvinnor. Samtliga bönder i kooperativet har uppnått Rainforest Alliance-certifiering och är starkt engagerade i hållbara jordbruksmetoder – inte minst på grund av vetskapen att sådana metoder kan öka produktiviteten och därmed inkomsterna.

Odlingarna i Asuontaa har numera buffertzoner, fler skuggträd, skydd för vilda djur och man arbetar proaktivt för att förhindra skogsbränder.

Under säsongen 2014-2015 sålde kooperativet 61 056 kg kakaobönor. Säsongen efter ökade skördarna och bönderna sålde totalt 70 464 kg – kvinnornas skördar utgjorde 64.2 %. För att öka intäkterna, stärka levnadsförhållandena i samhället och sprida intäktsriskerna, odlas nu även andra grödor. Man har också startat både biodlingar och tvåltillverkning – insatser för att minska sitt beroende av kakao.

Är du intresserad av att veta mer om hållbar kakaoodling? Läs mer här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.