Hur klimatförändringar hotar människors hälsa

Att klimatförändringar hotar vår miljö och natur känner de flesta till. Men att klimatförändringar också utgör ett hot mot vår hälsa, är något det inte talas lika ofta om.

Enligt WHO kommer klimatförändringar årligen att leda till cirka 250 000 extra dödsfall mellan 2030 och 2050. Områden med svag hälsoinfrastruktur – mestadels i utvecklingsländerna – kommer att vara mest utsatta. WHO uppskattar att kostnaderna för detta kan gå upp emot USD 2-4 miljarder per år.

Under de senaste 50 åren har förbränningen av fossila bränslen släppt ut oerhörda mängder koldioxid och växthusgaser som har kapslat värmen i den lägre atmosfären och påverkat det globala klimatet. Det kanske mest självklara hälsohotet av utsläppen är den försämrade luftkvaliteten. I vissa städer rekommenderas nu människor att trappa ner på utomhusaktiviteter under dagar då luftföroreningar är höga. Dålig luftkvalitet kan på kort sikt leda till irriterade ögon och hals, och på lång sikt en rad allvarliga sjukdomar.

Men klimatförändringar påverkar också vår tillgång till mat och rent vatten. Perioder av mycket regn kan förorena vattendrag och orsaka diarré och sjukdomar – inte minst bland barn. Temperaturökningar, skyfall och perioder av torka kommer också göra det svårare att odla vissa typer av livsmedel. Redan idag, är klimatförändringar ett hot bl.a. mot världens kaffeproduktion. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.