Hållbar semester – så reser du miljövänligt

Vi handlar lokalproducerat, kör miljövänliga bilar, minskar på köttet, sorterar sopor… Och sen flyger vi till Asien på semester.

Semestern är för de allra flesta välförtjänad. Det finns därför ingen anledning att bege sig till solen med dåligt samvete. Däremot finns det idag en uppsjö av alternativ för dig som vill semestra hållbart och som vill minska avtrycken på miljön.

Utbudet av ”miljövänliga” resor ökar. Men precis som med det mesta är det bra att veta vad man köper. Så vad är skillnaden mellan ekoturism och hållbar turism? Här hjälper vi till att reda ut begreppen:

Ekoturism: Definieras av International Ecotourism Society som ”ansvarsfullt resande till naturområden som bevarar miljön och förbättrar välfärd för lokalbefolkning.” De viktigaste principerna för ekoturism är att belasta resmålet i minsta möjliga mån och att medvetenhet kring miljöfrågor lokalt förstärks. Det handlar också om att skydda biologisk mångfald och om respekt för lokala kulturer.

Hållbar turism: Hållbara turismföretag stödjer miljöskydd, social utveckling och lokala ekonomier. Det kan handla om att spara vatten och energi, om att stödja lokala bevarandeinitiativ eller om avfallshantering och återvinning. Men det gäller även människorna i samhällena; att anställa lokalt folk och att köpa varor och tjänster från lokala verksamheter, att betala rättvisa löner och att erbjuda ens anställda kunskapsutveckling och utbildning. På så vis bidrar man också till att behålla natur- och kulturarv. För att hållbar turism ska kunna blomstra, måste det gynna lokalbefolkningen.

Även om hållbar turism och ekoturism är relativt liknande koncept och delar många principer, är hållbar turism något bredare. Det omfattar även alla typer av resor och destinationer; från lyx till budget, från livliga städer till avlägsna regnskogar.

Vad många inte vet om Rainforest Alliance är att vi även certifierar resebolag och turismföretag. Vi utbildar och granskar dem utifrån standarder framtagna av Global Sustainable Tourism Council (GSTC). 

Ska du ut och resa? Kika gärna på vår lista över Rainforest Alliance certifierade organisationer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.