Det kvinnliga bondesamhället

Vem ser du framför dig när du hör ordet bonde?

Sikobihora Marie Francoise, teodlare

Enligt FAO utgör kvinnor 43 procent av världens arbetskraft inom jordbrukssektorn. I vissa länder står kvinnor för uppemot 70 % av arbetsstyrkan.

Det lönar sig att investera i kvinnor på landsbygden
Kvinnor är ryggraden i landsbygdens ekonomi, särskilt i utvecklingsländerna. Ändå får de bara en bråkdel av den mark, ekonomiska avkastning samt tillgång till jordbruksutbildning och information som männen får. Att investera i kvinnor har visat sig öka produktivitet, minska undernäring och förbättra den övergripande försörjningen på landsbygden i utvecklingsländer.

Flickor som får gå klart i skolan är mer benägna att kunna försörja sig och sina familjer när de blir vuxna. En studie visar t.ex. att kvinnors utbildning bidrog till en 43-procentig minskning av undernäring hos barn över tid, jämfört med att förbättra tillgänglighet till livsmedel – som bara bidrog med en 26-procentig minskning (Smith och Haddad 2000).

Källa och bild: FAO

Enligt FAO är kulturella attityder och diskriminering några av anledningarna till varför kvinnor har sämre tillgång till fördelar som exempelvis ny teknik och utbildning inom jordbrukssektorn. Avsaknaden av detta får stora konsekvenser för världens tillgång på mat.

Rainforest Alliance har länge arbetat för att höja kvinnliga bönders status och kompetens i utvecklingsländer. För om kvinnor inom jordbrukssektorn hade samma tillgång till finansiering, utbildning och teknik som männen, hade världens livsmedelsproduktion kunnat öka med 20-30 %.

Är du intresserad av att läsa mer om kvinnor i jordbrukssektorn? Klicka här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.