Hur arbetar Rainforest Alliance för att rädda världens skogar?

30-years-defending-forests

Världens träd fälls i alarmerande takt. På mitten av 1980-talet tyckte många att det bästa sätta att stoppa den snabba avskogningen var att bojkotta virke från tropiska skogar. Rainforest Alliance var dock av uppfattningen att en bojkott inte var det mest långsiktigt hållbara alternativet. För vad en bojkott inte tog hänsyn till var den miljard människor som var och är beroende av skogarna för sin försörjning.

I år fyller Rainforest Alliance 30 år. Från starten har vårt fokus varit att rädda världens skogar genom att arbeta tillsammans med de människor som är beroende av skogarna för sin överlevnad. De har nämligen den starkaste drivkraften för att bevara dem.

“The best time to plant a tree is twenty years ago. The second best time is now.”
-Chinese Proverb

Här är tre konkreta insatser som vi har gjort under de senaste tre decennierna för att bevara världens skogar:

#1 Skogsbruk och jordbruk är de största drivkrafterna bakom avskogning. Tillsammans med jordbrukare, forskare, naturvårdare, skogssamhällen, regeringar, ”vanliga” medborgare och företag har vi tagit fram standarder/regelverk för hållbart skogsbruk och för hållbart jordbruk. Regelverken syftar till att bevara världens skogar och skapa hållbara försörjningsmöjligheter. Men förändring sker inte bara genom ord på papper – vi utbildar och ger också teknisk assistens, vägledning och stöd på plats. Rainforest Alliance har utvecklat en rad utbildningsprogram inom bl.a. redovisning, kvalitetssäkring, administration och marknadsföring för att stärka skogssamhällenas kunskap. Vi hjälper människor att hitta nya intäktsströmmar som kompletterar de existerande inom jordbruk och skogsbruk.

#2 1993 var vi medgrundare till Forest Stewardship Council (FSC) – den första och strängaste oberoende skogscertifieringssystemet. Idag är mer än 45 miljoner hektar skog världen över FSC-märkt.

#3 Slutligen har vi sedan starten drivit opinion för att få upp frågan om avskogningen på världens agenda.

FSC-certified skog i Carmelita, Guatemala. Photo credit: Sergio Izquierdo
FSC-certified skog i Carmelita, Guatemala. Foto: Sergio Izquierdo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.