Vilka arbetar vi med? Axfood

axfood
Tina Almstedt, kvalitetssäkrare på Axfood

När och hur startades Axfood?

Axfood arbetar med passion för mat och människor och bildades år 2000 genom en sammanslagning av Hemköp, D&D Dagligvaror samt förvärv av Spar Inn Snabbgross, Spar Sverige och Spar Finland. Vår styrka är att utveckla och driva framgångsrika matkoncept på den svenska marknaden. Med engagemang och ansvar för miljö och hållbar utveckling skapar vi lönsam tillväxt.

I Axfoodkoncernen ingår butikskedjorna Willys och Hemköp. Inom Hemköp finns även handlarägda butiker och Axfood Närlivs samverkar med Tempo, Handlar´n och Direkten. Grossistförsäljning drivs genom kedjan Axfood Snabbgross. Dagab ansvarar för koncernens sortimentsutveckling, inköp och logistik. Totalt har Axfood 263 egna butiker och cirka 820 samverkande butiker. Axfood är nummer två på den svenska marknaden med en marknadsandel på cirka 20 procent.

Axfood är starkt drivande inom egna märkesvaror och äger varumärkena Garant, Eldorado, Minstingen, Fixa och Premier.

Vilka är era största hållbarhetsutmaningar?

Vi har många hållbarhetsutmaningar och har satt upp mål inom frågor såsom djuromsorg, matsvinn, socialt ansvar och effektiva transporter.

För att gå in på mina fokusområden, så är utmaningen inom kaffe och te att hitta varor som håller en hög smakprofil samtidigt som produkten är hållbart producerad genom hela värdekedjan. Utbudet av certifierat kaffe och te har till en början varit begränsat vilket har påverkat lanseringstakten av hållbarhetscertifierade produkter. Med ökad medvetenhet hos konsument har tillgången blivit större med åren.

Inom handeln jobbar vi mycket med märkningar som Rainforest alliance, Fairtrade och UTZ för att förbättra arbetsvillkoren inom t.ex. odling av kaffe, te och kakao. Traditionellt så pratar vi om riskländer och riskbranscher. Ett av våra hållbarhetsmål är alla råvaror i våra egna varumärken, så som Garant och Eldorado, där stora sociala risker förekommer ska hållbarhetscertifieras under 2017. Vi jobbar hårt med detta mål och har kommit en god bit på väg, där stora delar av berört sortimentet redan är klart.

Kan du ge exempel på vad har ert hållbarhetsarbete resulterat i hittills?

Under 2014 lanserade vi de första hållbarhetscertifierade produkterna under både Garant och Eldorado. Totalt lanserades ett 30-tal kaffe- och teartiklar som till 30% innehåller kaffe och te från Rainforest Alliance-certifierade gårdar. Idag har vi utökat sortimentet med fler certifierade produkter och arbetar på att öka andelen certifierad råvara från RFA-certifierade gårdar i vårt befintliga sortiment.

Varför samarbetar ni med Rainforest Alliance?

Det är en trygghet för våra konsumenter att kunna välja produkter med väletablerade hållbarhetscertifieringar. Vi lanserar ett stort antal produkter varje år och besöker producenter och odlare i allra möjligaste mån. För att kunna upprätthålla våra högt uppsatta hållbarhetsmål är vi tacksamma att arbeta med certifieringar som Rainforest Alliance.

På hur många av era produkter finns Rainforest Alliance groda?

38 st

Berätta något som vi inte vet om Axfood.

Varumärket Garant är vårt flaggskepp där vi ställer höga krav på kvalitet. Produkternas egenskaper såväl tekniska (t.ex. tebladens kvalitet, storlek och form) som sensoriska är noggrant granskade internt. Testerna avslutas med en extern sensorisk kontroll, som beroende på produktkategori kan vara ett fullskaligt konsumenttest alternativt ett test av en extern expert på området. I de fall det finns en motsvarande marknadsledande produkt måste Garant hålla högre eller lika bra kvalitet innan den släpps på marknaden. Detta innebär att våra produkter granskas på många sätt för att uppfylla våra högt satta krav innan de lanseras i våra butiker.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.