Costa Rica ställer om jordbruk och tar hållbart steg ur fattigdom

Till höger: För Jonathan Vega och hans bror David har hållbara jordbruksmetoder bidragit till att dubblera avkastningen på deras kaffeodling.
Till höger: För Jonathan Vega och hans bror David har hållbara jordbruksmetoder bidragit till att dubblera avkastningen på deras kaffeodling.

Detta är en förkortad och översatt version av artikeln Costa Rica modernized without wrecking the environment. Here’s how.”

För en av tio personer i världen som lever på mindre än $ 2 per dag, är livet dagligen en nödsituation. 15 000 barn under fem år dör på grund av fattigdom, varje dag. Världens ambulans stavas tillväxt. För länderna behöver bl.a. högre inkomster, fler sjukhus, moderna vatten- och reningsverk.

Men om vi slår på sirenerna och kör i ilfart på den ekonomiska tillväxtens väg så riskerar förlust av biologisk mångfald, utsläpp och klimatförändringar istället att sätta miljontals liv på spel. Att förutsätta att fattiga länder ska hämma sin tillväxt tills världen har utvecklat sätt att ta sig ur fattigdom med noll utsläpp, vore att ställa orimliga krav. Kanske finns det ett mellanting? Costa Rica är ett intressant exempel.

Priset för att ta sig ur fattigdom

Costa Rica är mitt i omvandlingen från att vara en fattig jordbruksekonomi, till att bli en modern och blomstrande ekonomi. Det finns mobiltäckning nästan överallt, läskunnigheten är på 97,8 % och mindre än 2 % av hushållen saknar dricksvatten.

Historiskt sett; när ett land är på väg ut ur fattigdom så händer en rad saker samtidigt. Vissa jordbrukare odlare mer, medan merparten flyttar in till städerna. Spädbarnsdöd minskar och inkomster ökar.

De flesta länder som har genomgått denna transformation, har gjort det på miljöns och naturens bekostnad. Men inte Costa Rica.

Costa Rica har åstadkommit en enorm förbättring i landet utan att producera särskilt mycket mer utsläpp. T.ex. använder landet hälften så mycket kol för att producera samma mängd varor och tjänster som USA. Costa Ricas elnät har drivits i månader endast på ren energi, och landet strävar efter att vara koldioxidneutrala senast 2021.

Så vad har de gjort?

Investeringar i jordbruk

Redan under 1800-talet började regeringen i Costa Rica att ge bort små bitar markområden till medborgarna. Detta fortsatte till ända in på 1960-talet. Distribution av markområden var en billig form av välfärd; det gav fattiga människor ett sätt att skapa sin egna försörjning. Det gav dem också en röst rent politiskt och bidrog till att makten inte endast tillföll en mindre, rik minoritet. En demokratisk regering ökade investeringar i bl.a. utbildning och jordbruk vilket gjorde att även småskaliga bönder kunde skicka sina barn till skolan.

Utmaningen med utdelningen av mark var att avskogningstakten ökade när fler bönder högg ner skog till förmån för jordbruk. Men här kommer det som skiljer Costa Rica mot andra länder som gjort samma resa; inte bara de som flyttade till städerna fick ytterligare utbildning, kunskap och pengar. Även de som stannade kvar på landsbygden hade arbetat upp sina inkomster och organiserade sig för att förse jordbruken och sig själva med större ekonomisk och politisk makt.

Ett exempel är bröderna Vega, vars kaffeodling är ett resultat av regeringens markdistribution två generationer tidigare. De har idag ställt om hela sin kaffeodling och kunde genom moderna och hållbara jordbruksmetoder både halvera användningen av konstgödsel, liksom dubbla sin skörd på samma mark.

Bröderna Jonathan och David Vega tog över kaffeodlingen från sin far och nådde 2012 sitt mål om att få odlingen Rainforest Alliance-certifierad.

Bröderna Jonathan och David Vega tog över kaffeodlingen från sin far och nådde 2012 sitt mål om att få odlingen Rainforest Alliance-certifierad.
Bröderna Jonathan och David Vega tog över kaffeodlingen från sin far och nådde 2012 sitt mål om att få odlingen Rainforest Alliance-certifierad.

Att ge bort markområden till fattiga medborgare var inte det mest miljövänliga alternativet kortsiktigt, men däremot långsiktigt. Bröderna Vegas farföräldrar såg skogen som ett stort hinder för att, genom jordbruket, kunna ta familjen ur fattigdom. Men utbildning och stöd från organisationer som t.ex. Rainforest Alliance har gett verktyg för att bruka marken hållbart och klimatsmart.

Läs artikeln i sin helhet på engelska: ”Costa Rica modernized without wrecking the environment. Here’s how.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.