I nyheterna: Regnskogar kanske inte finns kvar om 100 år

regnskog-guardian

The Guardian publicerade nyligen en artikel om att regnskogarna förmodligen inte finns kvar om 100 år, ifall avskogningen inte stoppas.

Människan har länge skövlat regnskog för jordbruk och skogsbruk, men aldrig tidigare i denna snabba takt. Varje år huggs 18 miljoner hektar skog – samma yta som England och Wales – ner. Om 40 år kommer lika mycket skog, motsvarande Europas yta, att vara borta. Detta gör oss mindre motståndskraftiga mot ökade klimatförändringar och förstör hem som tillhör både djur och urbefolkningar.

Men många länder sätter nu upp ambitiösa mål om att minska avskogningen och även utsläpp av växthusgaser. Ifall alla länder, däribland Indonesien, Brasilien, Kina, Bolivia och Kongo, håller sina löften kan globala växthusgasutsläpp minska med upp emot 30 %.

Det finns dock en stor utmaning. De länder som har mest regnskog tillhör också några av de fattigaste, och de ser ett direkt samband mellan naturresurser och ekonomisk tillväxt. Regnskog huggs t.ex. ner till förmån för odling, vilket ger bönder chans att ta sig ur fattigdom.

Läs hela artikeln här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.