Kan en app rädda regnskogen?

366 globala företag förbinder sig till att eliminera avskogning i sin försörjningskedja. Foto: David Dudenhoefer
366 globala företag förbinder sig till att eliminera avskogning i sin försörjningskedja. Foto: David Dudenhoefer

Genom att dra nytta av ny teknik kan världens skogar nu realtidbevakas i arbetet för att minska avskogning. 

Under World Economic Forum i Davos presenterade världens största aktörer inom livsmedelssektorn ett nytt samarbete som ger möjlighet att realtidövervaka avskogning. Målet är att öka hållbarheten i försörjningskedjan – från jord till bord. Totalt har 366 företag förbundit sig att eliminera avskogning i sin värdekedja men har efterfrågat bättre verktyg för att kunna säkerställa att de når upp till sina åtaganden. Initiativet fokuserar därför på att bygga ett globalt beslutstöd för att öka transparens och spårbarhet i försörjningskedjans alla led.

Verktyget bygger på teknik som utvecklats av World Resources Institute (WRI) på Global Forest Watch Commodities plattform. Plattformen ger företag möjlighet att utvärdera risker i leveranskedjan genom högupplösta kartor över områden som avskogas, där det finns risk för bränder eller genom att bevaka enskilda jordbruk. Det nya verktyget kommer inte bara att vara en källa till information, men ett fullt fungerande ledningssystem.

”Vi är stolta över att vara en del av ett viktigt initiativ som drar nytta av ny teknik och realtidsbevakning. I 30 år har vi arbetat med globala företag – stora som små – som har åtagit sig att eliminera avskogning i sina försörjningskedjor. Initiativet är ett jättebra exempel på samverkan mellan teknik och åtaganden om att skydda naturresurser. Denna starka allians av icke-statliga organisationer och företag kommer att göra stor skillnad i kampen för att stoppa avskogningen”, säger Nigel Sizer, VD på Rainforest Alliance.

Mer information hittar du på WRIs hemsida, här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.