3 anledningar att vara optimistisk om klimatet

Solceller installeras i byn Tinginapu, i östra Indien.  Foto: Abbie Trayler-Smith/UK DFID (CC BY-NC-ND 2.0)
Solceller installeras i byn Tinginapu, i östra Indien.
Foto: Abbie Trayler-Smith/UK DFID 

Torka. Översvämningar. Orkaner. Nästan dagligen möts vi av nyheter som berättar om de skador som klimatförändringarna förorsakar. Och även om det internationella Parisavtalet undertecknades förra året, fortsätter halterna av koldioxid i atmosfären att öka. 2016 var det varmaste året som hittills uppmätts.

Samtidigt måste vi understryka de betydande framsteg som gjorts; Företag, regeringar, icke-statliga organisationer, människor och samhällen runt om i världen vidtar betydande åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.

Här är tre anledningar att fortsätta vara optimistisk för klimatet:

Från snack till action. Parisavtalet trädde i kraft snabbare än någon multilateral överenskommelse, någonsin.

Hållbarhet blir mainstream. Fler framåtsträvande företag och andra icke-statliga aktörer gör hållbarhetsfrågan till en del av sin kärnverksamhet. T.ex. har mer än 400 konsumentföretag satt upp mål för att minska eller stoppa direkt inköp eller produktion av varor som driver på avskogningen.

Förnybart det nya svarta. Ren energi är på frammarsch och visar potential att kunna konkurrera med fossila bränslen. Förra året installerades i snitt 500.000 solcellspaneler varje dag runt om i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.