Bildberättelser – teaterföreställningar utbildar nästa generations kakaoodlare

Elever utbildas i miljöfrågor i grundskolan i byn Asempeneye.
Elever utbildas i miljöfrågor i grundskolan i byn Asempeneye.

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) förklarar vi hur skolteater utbildar elever i västra Ghana för att deras familjers kakaoodlingar ska bli motståndskraftiga för klimatförändringarnas effekter.

Rainforest Alliance arbetar för att öka kunskap och medvetenhet om miljöfrågor och klimatförändringar hos elever i Juabeso/Bia-regionen i västra Ghana. Förutom att det är viktigt att utbilda den yngre generationen i miljöfrågor fungerar eleverna som ambassadörer för miljöfrågor och förändring i sina hem, där nästan alla föräldrar är kakaoodlare. Totalt har 30 lärare vid 24 skolor utbildats. Lärarna har i sin tur utbildat sina kollegor och startat miljöklubbar på skolorna.

I utbildningen används ofta teater som ett pedagogiskt verktyg. På bilden framförs en teaterföreställning där eleverna sammanfattar kakaoodlingens historia i Ghana på en grundskola i byn Asempeneye. Föreställningen visar allt från expansion med skogsskövling, omvandling av landskapet till monokulturer med kakaoträd, till hur klimatförändringarna idag minskar skördarna och förkortar kakaoträdens livstid.

Föreställningen avslutas med en beskrivning av hur odlarna idag anpassar sina odlingar till ett förändrat klimat. Enligt en av lärarna på skolan, Banako Vincent, tycker eleverna att just teater är ett roligt sätt att lära sig på.

– När eleverna gjort teaterstycket i skolan så besöker vi barnens byar och framför samma föreställning. Barnen är starka opinionsbildare och deras föräldrar har stor respekt för det som barnen lär sig i skolan, menar Banako Vincent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.