Hur småskaligt skogsbruk hjälper till att skydda skogen

Småskaliga skogsbrukare har, genom Rainforest Alliances stöd, femdubblat lönsamheten för virke.

I tiotusentals år har de tropiska skogarna i Congo Basin livnärt miljontals människor och idag bor här ca 30 miljoner invånare från 150 olika etniska grupper. Som skogsbrukare har de djup kunskap om denna miljö. Skogarnas timmer används både för egen konsumtion, utgör en stor del av deras inkomst och är en viktig del i en hållbar ekonomisk utveckling.

Skogsbruk har stor potential för att bevara skogar och underlätta hållbar utveckling.  Foto: Corinne Moser
Skogsbruk har stor potential för att bevara skogar och underlätta hållbar utveckling.
Foto: Corinne Moser

Runt om i världen huggs träd ner till förmån för bland annat jordbruk. Avskogningen i denna region är lägre än i delar av Amazonas och sydöstra Asien men den har ökat de senaste åren – främst på grund av etableringar av storskaligt jordbruk och gruvverksamhet.

Som småskalig bonde är det svårt att verka på en konkurrensutsatt marknad – och i många fall ser odlarna stora ekonomiska fördelar med att skövla skog till förmån för t.ex. oljepalmodling. Rainforest Alliance arbetar därför med lokala grupper i olika tropiska områden för att hjälpa dem utveckla hållbart skogsbruk, så att skogen får förbli och fortsätta spela en viktig roll i bl.a. kampen mot klimatförändringar. Men då gäller det att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för odlarna.

Rainforest Alliance arbetar för att öka värdet på de småskaliga skogsbrukarnas produkter och att penetrera marknader som handlar med trä och skogsprodukter. Ett konkret exempel är att Rainforest Alliance har underlättat etableringar av fyra lokalägda skogsföretag för att kunna dela på kostnader för t.ex. utrustning och infrastruktur. Ett annat exempel är att konceptet om hållbart skogsbruk spridits till andra mer lönsamma grödor som mango och nötter.

Ökad lönsamhet och inkomster 
För de lokala grupper som tagit kontroll över skogsskördarna har inkomsten för virke fördubblats och lönsamheten mer än femdubblats, vilket är en märkbar förbättring och säkrar återinvestering i fler initiativ. Den gemensamma marknadsföringen av vild mango har ökat omsättningen med över 75%.

Som ett resultat av Rainforest Alliances stöd har dessa lokala grupper nu godkända verksamhetsplaner för ytor motsvarande 74 000 hektar och etablerade affärsrelationer med köpare – en viktigt milstolpe för regionen.

Rainforest Alliance har stor erfarenhet av att arbeta med småskaligt skogsbruk och i Maya Bioshere är avskogningen större i nationalparker än i de FSC-certifierade skogsbruksområdena.
Vill du veta mer om småskaligt skogsbruk? Läs mer om vårt arbete i Maya Bioshere i Guatemala.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.