COP22 & Jordbruken: ”största kris och bästa möjlighet”  

Översatt utdrag ur Greenbiz-artikel av Nigel Sizer, chef för Rainforest Alliance, och Andre de Freitas, chef för Sustainable Agriculture Network (SAN).

Jordbruk står för 25-30 % av globala utsläpp av växthusgaser.
Jordbruk står för 25-30 % av globala utsläpp av växthusgaser.

Det har gått mindre än ett år sedan 190 regeringar undertecknade Parisavtalet. För två veckor sedan träffades världens ledare vid klimatkonferensen i Marrakech, COP22, för att ta itu med nästa steg – genomförandefasen – som handlar om att utveckla konkreta klimatåtgärdsplaner.

Nästan en tredjedel av utsläpp kommer från jordbruk
Jordbruken, som står för 25-30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser (näst efter energisektorn), spelade en huvudroll vid konferensen. Detta till stor del på grund av det kritiska samspelet mellan jordbrukens expansion, avskogning och klimatförändringar. Samtidigt menade man under konferensen att jordbruket är den näring som har störst potential för att också ta itu med fattigdom, svält och klimatförändringar.

Nio av tio länder som skrev under Parisavtalet har inkluderat jordbruk i sina klimatåtgärdsplaner. COP22 hade en ambitiös jordbruksagenda och som gick väl i linje med Rainforest Alliances långa arbete inom jordbrukssektorn, inklusive:

– Utvecklingen av en effektiv och dynamisk hållbarhetstandard (SAN Standard)
– Utbildning av mer än 1,4 miljoner bönder i utsatta områden
– Samt att vårt certifieringssystem skapar en hållbar råvaruförsörjning

Klimatsmart jordbruk
Rainforest Alliance har sedan länge sett jordbruk som en nyckelspelare för att bekämpa klimatförändringar. Nyligen lanserade Rainforest Alliance och SAN 2017 års SAN-standard – regelverket som används vid Rainforest Alliance-certifiering. Där stort fokus nu ligger på ett klimatsmart jordbruk. Klimatsmart jordbruk handlar om att göra odlare mer motståndskraftiga mot klimatförändringarnas effekter, minska utsläppen av växthusgaser och att hållbart öka storleken på skördarna. Den uppdaterade standarden ger bland annat ett stärkt skydd för biologisk mångfald, minskar användningen av bekämpningsmedel, skyddar pollinatörer samt att skydda arbetstagarnas rättigheter.

Nigel Sizer och Andre de Freitas ger i sin artikel på greenbiz.com en detaljerad bild av jordbrukens betydelse under rådande klimathot. Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet på engelska. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.