Avskogning och utsläpp: Jordbrukens roll

skovlad-skog
Skog som skövlats till förmån för jordbruk.
valmaende-ra-odling
En välmående Rainforest Alliance-odling.

Avskogning berövar oss ett viktigt vapen i kampen mot klimatförändringarna. Världens skogar fångar upp koldioxid och spelar en avgörande roll för att reglera planetens klimat. Men om vi nu vet att världens skogar spelar en livsviktig roll för oss – varför huggs träden ner?

Den främsta orsaken stavas jordbruk. Allt som allt, står jordbruket för 90 % av tropisk avskogning. Fattigdom driver småskaliga bönder att skövla skog för att göra plats för odlingar. Det lönar sig för bonden kortsiktigt men långsiktigt utgör avskogning ett stort, globalt klimathot och hotar även odlares försörjningsmöjligheter. En av fallgroparna är nämligen att avskogning försämrar jordkvaliteten och ökar odlingens sårbarhet för klimatförändringar vilket på sikt tvingar odlaren att avverka mer skog för att komma åt bättre jord.

Redan 2011, stod jordbruk för 13 % av alla världens utsläpp av växthusgaser – främst från metangas (nötkreatur) och gödningsmedel. Det bästa vi kan göra för att bekämpa klimatförändringar är att låta träden stå. Men utmaningen att ge mat åt jordens snart nio miljarder invånare kvarstår. Därför krävs nya, klimatsmarta jordbruksmetoder som bl.a. gör att vi brukar jorden mer effektivt och kan odla mer mat på mindre yta. Läs mer om vad klimatsmart jordbruk innebär här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.