

Avskogning berövar oss ett viktigt vapen i kampen mot klimatförändringarna. Världens skogar fångar upp koldioxid och spelar en avgörande roll för att reglera planetens klimat. Men om vi nu vet att världens skogar spelar en livsviktig roll för oss – varför huggs träden ner?
Den främsta orsaken stavas jordbruk. Allt som allt, står jordbruket för 90 % av tropisk avskogning. Fattigdom driver småskaliga bönder att skövla skog för att göra plats för odlingar. Det lönar sig för bonden kortsiktigt men långsiktigt utgör avskogning ett stort, globalt klimathot och hotar även odlares försörjningsmöjligheter. En av fallgroparna är nämligen att avskogning försämrar jordkvaliteten och ökar odlingens sårbarhet för klimatförändringar vilket på sikt tvingar odlaren att avverka mer skog för att komma åt bättre jord.
Redan 2011, stod jordbruk för 13 % av alla världens utsläpp av växthusgaser – främst från metangas (nötkreatur) och gödningsmedel. Det bästa vi kan göra för att bekämpa klimatförändringar är att låta träden stå. Men utmaningen att ge mat åt jordens snart nio miljarder invånare kvarstår. Därför krävs nya, klimatsmarta jordbruksmetoder som bl.a. gör att vi brukar jorden mer effektivt och kan odla mer mat på mindre yta. Läs mer om vad klimatsmart jordbruk innebär här.