Kvinnors roll i hållbar kakaoproduktion

Av Sarah Fadika, Senior Associate Africa, Landscapes and Livelihoods Program

Sarah Fadika (mitten) med kvinnor från Antanambao
Sarah Fadika (mitten) med kvinnor från Antanambao

Trots att kvinnor spelar en stor roll inom kakaoproduktion, har de lite inflytande i hela kakaosektorn. Efter att ha varit engagerad i kakaoindustrin under flera år och som medlem i Rainforest Alliances jämställdhetsarbetsgrupp, känner jag mig oerhört stolt att ha fått förmånen att vara en del i ett växande nätverk av kvinnor, för kvinnor, inom kakaoindustrin.

Vid World Cocoa Conference i Dominikanska Republiken tidigare i år fick kvinnornas roll i kakaoindustrin nytt ljus, när initiativet Women in Cocoa and Chocolate Network (WinCC) lanserades. Dess syfte, att stödja kvinnor rättigheter genom försörjningskedjans alla delar, ska engagera beslutsfattare på alla nivåer att främja kvinnornas ställning.

Vi är dock långt ifrån total jämställdhet.

Under konferensen diskuterades prissättning på kakao, och att kraftfulla åtgärder krävs för att nå en mer hållbar försörjning där produktivitetsförbättringar är ett viktigt inslag. Här tror vi att kvinnorna kan bli nyckelspelare eftersom de på flera håll är en glömd, ibland obetald, arbetskraft som ofta har en viktig och aktiv roll i beskäring, jäsning och torkning av kakaobönor. I chokladindustrin är nämligen just dessa moment avgörande för att öka avkastning och kvalitet.

I slutet av konferensen berättade arbetande kvinnor från kakaosektorns alla nivåer – bönder, chokladtillverkare, chefer, entreprenörer och uppfinnare – sin berättelse. Alla visade att arbete inom kakaoindustrin är en värdig profession de vill fortsätta vara en del av.

En kakaobonde från Elfenbenskusten, Solange, avslutade med att säga att ”Det finns en enorm skillnad i välfärd och förtroende mellan en kvinna som själv äger en bit land, i jämförelse med en kvinna som arbetar på sin mans jordbruk.”

Kvinnor är viktiga för en hållbar kakaoproduktion .

Kvinnor är viktiga för en hållbar kakaoproduktion.
Kvinnor är viktiga för en hållbar kakaoproduktion.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.