Klimatsmart jordbruk i bilder

Den globala uppvärmningen ställer till problem för många odlare. När väderförhållanden ändras och skördesäsonger förkortas måste odlare ställa om sina jordbruk för att möta dessa nya utmaningar. De som är beroende av jordbruk för att försörja sig och sina familjer är ofta också de mest sårbara för effekterna av klimatförändringar.

Rainforest Alliance arbetar därför med odlare runt om i världen för att lära ut metoder som främjar ett klimatsmart jordbruk. Klimatsmart jordbruk är inte en ny form av jordbruk, utan snarare ett system som implementerar olika tekniker som bl.a. gör odlingarna mer motståndskraftiga mot exempelvis torka och kraftiga regn – men även som minskar utsläpp och som ökar jordbrukens produktivitet.

Här förklarar vi, med hjälp av bilder, tre fokusområden för klimatsmart jordbruk.

Bevara vattenresurser

Ett vattenreningssystem i Finca Santa Marta, en Rainforest Alliance-certifierad bananodling i Costa Rica.
Ett vattenreningssystem i Finca Santa Marta, en Rainforest Alliance-certifierad bananodling i Costa Rica.

Tillgång till vatten är en vital del för att driva jordbruk. Eftersom jordbruk konsumerar cirka 70 % av världens färskvatten, är just vattenbesparing en viktig del i de områden där tillgången på vatten försämrats. Vi hjälper bönder att förstå vikten av att t.ex. ha buffertzoner mellan odling och vattendrag som minskar risk för erosion och förorening. Vi utbildar också bönder i hur de ska effektivisera sin vattenanvändning och ta hand om avloppsvatten innan det åter släpps upp i vattendrag.

Kompostering

Kvinnor i samhället Wamaní i Ecuador använder kompostering som konstgödsel. Foto: Katy Puga
Kvinnor i samhället Wamaní i Ecuador använder kompostering som konstgödsel. Foto: Katy Puga

Kompostering av organiskt material håller jorden rik på näringsämnen och gör den också mer motståndskraftig mot t.ex. torka. Det minskar också, eller eliminerar, behovet av kemiska konstgödsel. Komposten kan göras av både växter och matavfall vilket i sin tur hjälper jordbrukaren att minska sitt skräp. Frisk jord är en fundamental faktor för att få rikliga skördar, och gör att jorden kan brukas mer effektivt istället för att mer skog huggs ner för att utöka området för sin odling.

Agroforesty / skuggträd

 Man kan tro att stekande sol är en nyckelspelare för kaffeodlingar – men skugga gör att frukten mognar långsammare och ger grödan bättre kvalitet. Skuggträd bidrar med en rad ekosystemtjänsten och är en viktig del för att anpassa odlingar till klimatförändringarnas effekter. Exempelvis reducerar de erosion, ökar biologisk mångfald och möjliggör nedbrytning av organiskt material. Medan expansion av jordbruk och boskapsuppfödning producerar enorma mängder växthusgaser, hjälper skuggträd grödor som kakao och kaffe att växa bättre – samtidigt som de t.ex. binder kol. I Oaxaca i Mexiko har Rainforest Alliance utbildat 250 småskaliga kaffeodlare inom “agroforestry”.

Kaffe som växer under skuggträd har bättre skydd mot klimatförändringar. Foto: David Dudenhoefer
Kaffe som växer under skuggträd har bättre skydd mot klimatförändringar. Foto: David Dudenhoefer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.