Kakaoindustrin ställer om till mer hållbara jordbruksmetoder

Victor Jari, kakaoboende. Foto: David Dudenhoefer, 2014
Victor Jari, kakaoboende. Foto: David Dudenhoefer, 2014

Greening the Cocoa Industry är ett projekt där Rainforest Alliance, Globala Miljöfonden (GEF), FN:s Miljöprogram (UNEP) och kakaoföretag arbetar för att hjälpa kakaoodlare ställa om till mer hållbara jordbruksmetoder. Projektet är nu inne i slutskedet och ett fem år långt arbete för att stärka kakaoindustrin avslutas. Här sammanfattar vi projektet till dess att utvärderingen redovisas under nästa år.

Målet för projektet är att få 10 % av världens kakaoproduktion – 350 000 ton kakao odlad av 250 000 bönder – till mer hållbara produktionssystem som förbättrar bevarandet av biologisk mångfald i tropiska ekosystem.

Greening the Cocoa Industry drogs igång i januari 2011 och avslutas i december 2016. Flera stora kakaoföretag samarbetar med Rainforest Alliance genom att bl.a. köpa kakao från bönder som deltar i projektet.

Varför startades projektet för snart fem år sedan?

– Försämrad biologisk mångfald i kakaoproducerande områden
– Tydliga förbättringsbehov för levnadsstandard i kakaosamhällen
– Risker kopplade till framtida kakaoförsörjning

Hur mäts resultaten av Greening the Cocoa Industry?
Resultaten mäts genom antalet jordbrukare som har uppnått Rainforest Alliance-certifiering under projektets gång, eller som befinner sig i slutet av sin utbildning för att ställa om sitt jordbruk. Det mäts också i antal hektar mark som bönderna för med sig in i certifiering, och slutligen, volymen av kakao som dessa odlare producerar. Projektet spårar dessutom försäljningen av Rainforest Alliance-certifierad kakao eftersom det ses som en viktig indikator på hur branschen ändrar affärsmetoder.

Läs mer om kakaocertifiering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.