Investeringar som kan säkra framtidens kakao

Foto: Noah Jackson
Foto: Noah Jackson

För tre år sedan genomförde Rainforest Alliance en studie som visade att långsiktiga lån till kakaoodlare blev som mest effektiva när de kompletterades med en tydlig plan för hur bönderna skulle effektivisera sina jordbruk. Resultatet blev också bättre när odlarna kunde betala tillbaka lånen utifrån ökade vinster som produktivitetseffektiviseringar medfört.

Elfenbenskusten producerar 40 % av världens kakao. Men landets småskaliga odlare står inför en rad utmaningar, inte minst på grund av klimatförändringarna, som gör det svårt för många att fortsätta driva produktiva odlingar och samtidigt försörja sig och sina familjer.

Tillgång till finansiering kan vara en förutsättning för att odlarna ska kunna investera och ställa om sina jordbruk för att möta nya förutsättningar som exempelvis klimatförändringar och åldrande träd i sina odlingar.

För att stötta småskaliga odlare i att utveckla mer hållbara och motståndskraftiga jordbruk, har Rainforest Alliance utvecklat ett partnerskap med flera stora aktörer inom kakaoindustrin (Ecookim, Alterfin, Swiss Development Agency, via responsAbilitys Technical Assistance Facility Association). Samarbetet ska ge bönderna bättre tillgång till utbildning, teknisk assistens och vägledning i hur de kan driva odlingarna med moderna jordbruksmetoder – anpassade efter bl.a. nya klimatförutsättningar. Insatserna bevakas och utvärderas kontinuerligt för att säkerställa att målen nås under den fyraårsperiod som finansiering avser.

Totalt täcker projektet 1 400 hektar kakaoodling och inkluderar 334 bönder. I tillägg erbjuder Rainforest Alliance också finansiering för utbildning inom klimatsmart jordbruk även för kaffe, te och palmolja i Latinamerika, Västafrika och sydöstra Asien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.