Del 2: Palmoljeproduktion utan skogsskövling och som stärker småskaliga bönder

palmolja2

Rainforest Alliance har lång erfarenhet av att arbeta med småskaliga bönder och odlingar. Som vi berättade om i del 1 handlar en hållbar palmoljeproduktion bland annat om att säkerställa att de miljoner småskaliga bönder, som idag försörjer sig på palmoljeodling, får fortsatt bra levnadsvillkor men inte på bekostnad av regnskogsskövling.

Vårt arbete för att tackla utmaningar kring palmoljeproduktion kan kokas ner till tre områden: teknisk assistans, rådgivning och uppföljning, samt certifiering.

  1. Teknisk assistans

Vi utbildar småskaliga palmoljeproducenter i hur de kan effektivisera sina jordbruk. Hållbara jordbruksmetoder förbättrar, precis som för andra grödor som kaffe och kakao, produktiviteten vilket minskar behovet av att expandera odlingen. En studie som genomfördes av International Finance Corporation 2013 visade att många småskaliga palmoljebönder bara nådde upp till 40 % av odlingens kapacitet.

Rainforest Alliance har gått med i SHARP-initiativet, som har utvecklat enkla verktyg så att småskaliga bönder kan bedöma skogars bevarandevärde. Vi utbildar också bönder inom bokföring och ekonomisk styrning. 2015 genomförde vi en studie som undersökte småskaliga palmoljeodlares behov av kort- och långsiktiga lån.

  1. Rådgivning och uppföljning

Den andra pelaren i vår strategi handlar om kvalitetssäkringstjänster. Många stora palmoljebolag har tagit fram egna inköpsstrategier för att stödja sina offentliga hållbarhetsåtaganden. Rainforest Alliance har därför startat ett team av tekniska specialister som arbetar med företagen för att hjälpa dem följa upp sina processer.

Våra specialister hjälper till att:

  • Kartlägga vem/vilka företagen anlitar och utarbeta en riskprofil
  • Genomföra besök på plats för potentiella högriskverksamheter
  • Rapportera tillbaka till företagen om våra besök – en rapport som:
    • Gör det möjligt för företagen att utarbeta realistiska och faktabaserade handlingsplaner
    • Gör det möjligt för dem att transparent och trovärdigt rapportera om sina framsteg.
  1. Certifiering

Slutligen är oberoende kontroller av odlingarna kärnan i Rainforest Alliances strategi för hållbart producerade grödor. Småskaliga bönder kan uppnå certifiering för palmoljeodlingar med hjälp av rätt kunskap och stöd. RSPO (Round Table for Sustainable Palm Oil) är en av de största aktörerna som verkar för att öka andelen hållbart odlad palmolja, men RSPO når ännu bara en relativt liten andel av småskaliga bönder.

Rainforest Alliance ska hjälpa småskaliga odlare att bli producenter som tar ansvar, som arbetar mot en etablerad standard och som får mer betalt genom prispremier. Vi arbetar också med andra ledande palmoljeproducenter i regionen för att ta fram en plan så att småskaliga palmoljeodlare kan uppnå en Rainforest Alliance-certifiering.

Vi är övertygade om att oljepalmodling, som drivs hållbart, inte behöver orsaka avskogning eller hota miljöer i lokalsamhällen. Och genom att samarbeta med organisationer som delar visionen om att bevara vår planet, vill vi skapa hållbara försörjningsmöjligheter för småskaliga bönder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.