Del 1: Palmoljeproduktion utan skogsskövling och som stärker småskaliga bönder

Den här artikelserien i två delar har sin utgångspunkt i reflektioner från Edward Millard, Asienchef för Rainforest Alliance, efter att han nyligen deltagit på Asia-Pacific Rainforest Summit i Brunei.  palmolja Rainforest Alliance

Sydostasiens förödande förlust av skog är väldokumenterad. Stora mängder skogsmark har skövlats till förmån för palmoljeplantage. Palmolja är en vegetabilisk olja som används i närmare hälften av alla produkter som finns i en matbutik. Oljepalmen kan, i jämförelse med t.ex. solros eller raps, producera mycket olja på liten yta. Den kräver också både mindre vatten och bekämpningsmedel än andra oljeväxter.

Men skogsskövlingen som sker för att ge plats åt oljepalmplantagen utgör ett hot mot både växter, djur, urbefolkningar och inte minst vårt klimat. Det är lätt att tro att det bara är de stora aktörerna som står bakom världens palmoljeproduktion. Men faktum är att fyra miljoner småskaliga bönder står för över 40 % av Indonesiens palmoljeproduktion. Därför blir en mycket viktig fråga; hur kan vi försäkra att dessa människor fortsatt får bra levnadsvillkor utan att ytterligare skog skövlas?

Rainforest Alliance har tagit fram en rapport som belyser småskaliga palmoljeodlares behov av ekonomiskt stöd. Småskaliga odlares levnadsvillkor och skogsskövling är frågor som får alltmer fokus när fler företag gör offentliga åtaganden om att få bort avskogning från deras försörjningskedjor. Men det är bara början på en lång resa. Åtaganden behöver omvandlas till aktiviteter som kan ge mätbara resultat. Expertråd och tekniskt stöd från organisationer som Rainforest Alliance kan hjälpa företagen att framgångsrikt nå sina avskogningsfria-mål. Vi bygger palmoljearbetet kring tre områden: teknisk assistans, rådgivning och uppföljning, samt certifiering. Dessa kommer vi att berätta mer om i del 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.