Certifiering nyckelspelare i hållbarhetsresa

Cerrado1

För den brasilianska kaffeproducenten Guima Café i Cerrado Mineiro är certifiering en viktig del av hållbarhetsarbetet.  Företaget har tre odlingar som bland annat Löfbergs köper kaffe ifrån. Sedan starten 1977 har Guima Café satt stort värde på både smak och kvalitet. 2007 startades ett omfattande hållbarhetsarbete som två år senare innebar att alla odlingar kunde bli Rainforest Alliance-certifierade. Arbetet har visat att det går att kombinera höga produktionsvolymer och hög kvalitet.

”Vi var väldigt glada för certifieringen eftersom den hjälper oss att hela tiden sträva efter att göra odlingen bättre.” säger verksamhetschef Mariana Brayn Caetano Polcaro, i samband med att odlingarna blev certifierade.

Mariana Brayn Caetano Polcaro
Mariana Brayn Caetano Polcaro

Hållbarhetsarbetet är nu kärnan för odlingarna och certifieringen har inneburit att de tar bättre hand om lokala ekosystem. Arbetet har gett effekt och trots rejäl torka de senaste två åren, har nivåerna i deras vattenreservoarer ökat. ”Vi har arbetat hårt för att skydda vattendrag och orörda områden, vilket resulterat i förbättrad flora och fauna runt omkring odlingarna.”

Rainforest Alliance-certifieringen ställer krav på bättre journalföring, vilket gör det enklare att identifiera förbättringsområden på odlingen.

“Eftersom vi var tvungna att skriva ner allt, blev vi mer medvetna om detaljerna kring kvaliteten. Och tack vare det har vår omsättning ökat, eftersom priset är högre på kaffe som har bättre kvalitet,” säger Mariana.

Social och finansiell hållbarhet är också mycket viktiga faktorer för Guima och de arbetar för att invånare i det lokala samhället ska stanna kvar istället för att söka en karriär i staden. Det är en stor och svår utmaning som de tacklar genom att investera i utbildning och kunskap för att skapa bättre möjligheter för alla.

”Vi försöker att skapa en respektfull och harmonisk atmosfär för alla som arbetar här. Inte minst vill vi att medarbetarnas barn ska vara stolta över sina föräldrar och att de vet att kaffet som vi producerar dricks över hela världen. En av de bästa sakerna med kaffe är hur det förenar människor, från arbetare på fälten till baristas, exportörer och konsumenter världen runt”, avslutar Mariana.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.