Bildberättelser – Rainforest Alliance och buffertzoner

Bufferzon Rainforest Alliance
Här skyddas vattendrag med en buffertzon.

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) beskriver vi en bild av en buffertzon för att du ska förstå vad bilden faktiskt berättar.

Buffertzoners huvudsakliga uppgift är att skydda vattendrag. När vi valde den här bilden till veckans ”Bildberättelser” kunde vi inte identifiera från vilket jordbruk i Sydamerika som fotot är taget. Kanske kaffe? Eller bananer? Att vi inte kan se odlingen är ett mycket gott betyg till bonden, eftersom det innebär att han eller hon har lyckats skapa en tydlig avgränsning mellan odling och vattendrag.

Den som snabbt tittar på bilden inser inte att den är tagen från ett jordbruk. Det som syns är olika träd och buskar som verkar som barriär och skydd. Buffertzoner förhindrar till exempel erosion och att eventuella bekämpningsmedel hamnar i vattendrag vilket ger förbättrad vattenkvalitet. De skapar livsmiljöer i odlingslandskapen, gröna korridorer, där djur kan förflytta sig. Dessutom skapar dessa obrukade ”skogsmiljöer” hem åt pollinerare, som bin och humlor, vilket i sin tur kan öka den ekonomiska avkastningen på den odlade grödan.

Buffertzonen på Rainforest Alliance-certifierade odlingar måste vara fem meter breda för att skydda vattendrag från påverkan av jordbruket. Odlare måste också ta bort invasiva arter, som exempelvis eukalyptus eller Lantana, för att skydda inhemska träd och buskar. Vårt arbete med att skydda vattendrag är av största vikt eftersom rent vatten är en förutsättning för både natur, djurliv och för odlare.

Vill du läsa mer om hur Rainforest Alliance certifiering skapar renare vattendrag? Klicka i så fall här.

 

En reaktion till “Bildberättelser – Rainforest Alliance och buffertzoner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.