Bättre tillgång till rent vatten sätter fler barn i skolbänken

 

Rainforest Alliance
Barn och kvinnor får ofta gå långt för att hämta vatten till familjen.

Du går upp på morgonen, duschar och tar ett glas iskallt vatten. Kanske kokar du en kopp te eller kaffe medan du häller i två deciliter vatten i havregrynsgröten.

Tillgång till rent vatten är långt ifrån en självklarhet för hela världens befolkning. Faktum är att det fortfarande dör tre personer var tionde minut på grund av brist på rent dricksvatten. Detta kan kännas avlägset för oss svenskar som, utan att egentligen reflektera över det, varje dag fyller våra glas, diskmaskiner, kastruller och tvättmaskiner med gott och rent vatten. Kanske har dock sommarens vattenbrist på Öland gjort oss lite mer uppmärksamma på att obegränsad tillgång till vatten inte ska tas för givet.

På fler håll i Afrika får kvinnor och barn gå långt, köa länge och bära tungt för att hämta vatten till hushållet. Att hämta vatten är ett barns mest tidskrävande aktivitet i många samhällen på afrikanska landsbygden. Om tillgång till vatten förbättras kan barn – och i synnerhet unga flickor – få mer tid att gå till skolan. Eftersom hämtning av vatten är en livsviktig faktor för familjers överlevnad konkurrerar den alltså med utbildning. Dessutom kan barnens väg från hem till brunn vara osäker.

Ett exempel på ett partnerskap som handlar om att öka tillgång till vatten och sanitetstjänster, och där Rainforest Alliance ingår, är projektet Family Life. Projektet har hittills försett fyra samhällen i Hemang Lower Denkyira District i södra Ghana med fem vattenpumpsanläggningar.

Rainforest Alliance
Vattenpumpsanläggningar har installerats.

Tillgång till rent vatten visade sig vara en stor utmaning i alla fyra samhällen. Barn i dessa områden tillbringade mycket tid åt att hämta vatten under osäkra förhållanden. Pumparna installerades därför närmare hushållen, längs vägar som annars används regelbundet av barnen och närmare skolorna. Säkerheten för barnen har varit avgörande i detta initiativ och som en följd av installationerna har vi märkt en markant förbättring i samhällets mobilisering och barnens närvaro i skolan.

Men det finns fortfarande ett tydligt behov av att öka medvetenhet och förstå sambandet mellan klimatförändringar, vatten- och sanitetstjänster och konsekvenserna för hälsa och utveckling. World Water Week, som går av stapeln i Stockholm den 28 augusti, är ett positivt exempel på hur olika organ skapar närmare samarbeten för att ta itu med utmaningarna kring världens vattentillgång. Läs mer om World Water Week här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.