Kaffeodlande: inte längre en mans värld

Myleydi Arayas driver en kaffeodling i Tarrazubergen i Costa Rica
Myleydi Arayas driver en kaffeodling i Tarrazubergen i Costa Rica

Majoriteten av Latinamerikas kaffeodlingar drivs av män. Men på Myleydi Arayas två och ett halvt tunnland stora plantage i Tarrazubergen i Costa Rica är det hon som är la Patrona (chefen). ”Jag driver idag odlingen framgångsrikt. Den är grön, välmående och lönsam”, säger Araya som har arbetat med att omvandla sin kaffeproduktion till att bli en förebild och modell för hållbar utveckling.

Arayas kaffeodling Rainforest Alliance-certifierades 2011. De senaste åren har hon mer än tredubblat skörden tack vare förbättrade odlingsmetoder som även tagit hänsyn till och restaurerat naturområdena runt omkring odlingen. Bland annat har avokadoträd planterats för att ge skugga åt de känsliga kaffebuskarna, och de fallna löven från träden ger marken extra näring. Avokadon fungerar också som en extra inkomst för familjen under skördesäsong.

Träd har också planterats längs bäcken. Rainforest Alliances certifiering kräver att en fem meter buffertzon skapas mellan odling och vattendrag för att förhindra erosion, och tillsammans med att Araya slutat använda gifta jordbrukskemikalier har också nya livsmiljöer för djur och växter skapats på hennes odling. ”Jag ser allt fler fåglar”, säger hon.

Arayas samarbete med Rainforest Alliance gjorde att hennes odling klarade utbrott av kaffesjukdomen Roya, eller  kafferost. Kafferost har på grund av den globala uppvärmningen fått fäste även på högre höjder som i Tarrazuregionen.

Arayas granne förlorade stora delar av sin skörd på sin konventionella odling på grund av kafferosten förra året men Arayas kaffeplantor är fortfarande frodiga.

Förutom att utveckla sin egen odling, hjälper nu Araya också sin syster att förbereda hennes odling inför en Rainforest Alliance-certifiering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.