Rainforest Alliance stödjer hållbart skogsbruk i Peru

Rainforest Alliance

Urbefolkningen i Madre de Dios levde en gång i tiden i harmoni med skogen. Regionen är känd som ”den biologiska huvudstaden” i Peru.

Men under de senaste decennierna har balansen rubbats. Skogsbolag som utför olaglig avverkning, oansvariga bönder och guldgrävande företag har skövlat stora skogsområden i jakt på kortsiktiga vinster. Mellan 1999 och 2012 ökade gruvdriften i den peruanska skogen med 400 procent. Detta resulterar i en enorm avskogning och att uppskattningsvis 3000 ton kvicksilver har dumpats i lokala vattendrag.

För att bevara detta dyrbara landskap har Rainforest Alliance arbetat med urbefolkning, regering och lokala samhällen för utveckla och integrera ett hållbarhet skogsbruk. Vi började med att utbilda människorna som bor i dessa naturområden och erbjuda tekniskt stöd, så att de kan höja värdet på sina råvaror. Ett exempel är det lilla samhället Tres Islas som har fått ett sågverk. På så vis kan de sälja mer än bara råvirke och har bl.a. startat ett snickeri där de tillverkar trämöbler. Ett annat exempel är att folket i Tres Islas alltid har skördat paranötter, vilka växer i regnskogen och kan inte odlas på plantage. Tack vare ny utbildning och teknik kan människorna nu också utvinna och sälja t.ex. olja under sitt egna varumärke: OHEE.

Produkter från Madre de Dios säljs idag för nästan USD 2 miljoner – och det är ett hållbart sätt att bruka och hantera mer än 197 000 (80 000 hektar) skog.

För mer information besök Rainforest Alliances  2015 Annual Report. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.