Engagerad lärare utbildar nästa generations miljökämpar

Rainforest Alliance

Guatemala har haft en omfattande avskogning som gör landet extra utsatt för klimatförändringarnas effekter. Hittills har långa perioder utan regn, skogsbränder och uteblivna skördar fått förödande konsekvenser för många samhällen i landet.

Rainforest Alliance har länge arbetat med att främja hållbara försörjningsmöjligheter och för bevarande av naturresurser i Guatemala. Men i El Porvenir, ett samhälle med cirka 200 familjer, har en av lärarna tagit det ett steg längre.

På läraren Lesbia Gualips skola sköter barnen om egna grönsaksträdgårdar, mäter omkretsen runt mahognyträd och planterar växter och träd på skolgården. ”Dessa aktiviteter har en mycket specifik uppgift”, menar Lesbia och understryker att det inte bara handlar om att plantera ett träd, utan varför. ”Vi pratar om avskogning, skövling och om klimatförändringar. Vi diskuterar problematiken med att människor hugger ner så många träd utan tillåtelse. Barnen har lärt sig att träden fyller en viktig funktion – ett budskap de också tar med sig hem till sina föräldrar. Vi får dem att förstå hur man lever i harmoni med miljön och att varje individ faktiskt kan vara med och forma samhällets framtid.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.