Bildberättelser – Rainforest Alliance och bananodlingar

Rainforest Alliance bananodling
En välmående bananodling

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) beskriver vi en bild av en bananodling för att du ska förstå vad bilden faktiskt berättar om.

Låt oss börja med de blå plastpåsarna. Eftersom svenska konsumenter till stor del kräver felfri frukt, täcks och skyddas varje klase med en blå plastpåse som ibland kan innehålla ett milt bekämpningsmedel. Rainforest Alliance-certifierade bananodlingar måste ta hand om plastavfallet. Idag återvinner fler odlare allt plastmaterial (både påsarna och de snören som binder upp bananplantorna) och tillverkar byggnadsmaterial av det. Innan Rainforest Alliance började arbeta med bananodlingar togs inte plastpåsarna om hand. De var spridda över landskapet, hamnade i vattendrag och kunde till och med hittas bland korallrev.

Om vi nu istället tittar på marken.

Bananer odlas i tropikerna där det regnar väldigt mycket, vilket gör att det översta lagret av matjord lätt spolas bort om det inte skyddas. Detta kallas för erosion och kan leda till att jorden hamnar i och förorenar vattendrag, samtidigt som odlingsmarken urlakas på näringsämnen.

På Rainforest Alliance-certifierade odlingar skyddas jorden och bland annat planteras marktäckande växter (ni ser på bilden att marken är grön). Marktäckande växter har fyra huvudsakliga fördelar:

  1. De motverkar erosion eftersom växternas rötter håller jorden på plats;
  2. De förbättrar den naturliga balansen i jordmikroflora och fauna;
  3. De minskar eller tar helt bort användningen av ogräsmedel;
  4. De kan fixera kväve (de tar kväve från luften och trycker ner det i marken), vilket minskar användning av konstgödsel.

Det ligger med andra ord mycket arbete bakom varje perfekt böjd, gul banan som pryder våra fruktkorgar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.