Seminarium om utmaningar och möjligheter med certifiering – Rainforest Alliance sammanfattar

Nigel Sizer på Rainforest Alliance på SIANI seminarium
Fr vä: Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten – Madeleine Fogde, SIANI – Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm – Nigel Sizer, Rainforest Alliance – Jakob Lundberg, Weeffect

Fredagen 10 juni anordnade det svenska internationella jordbruksnätverket, SIANI, ett eftermiddagsseminarium om kaffe och certifieringar. På plats fanns representanter från bland annat Konsumentföreningen Stockholm, Upphandlingsmyndigheten, bistånds- och intresseorganisationer, kaffeproducerande företag, politiker och forskare. Rainforest Alliances VD, Nigel Sizer, höll ett anförande om hur vi arbetar för att hjälpa världens kaffebönder att öka sina skördar, förbättra levnadsvillkor och samtidigt minska avskogning och klimatpåverkan.

Martin Persson från Chalmers höll en inledningspresentation och underströk att även om bevisen visar att certifiering fungerar och gör skillnad så behövs det mer forskning. Persson påpekade också att certifiering kommer med en viss sårbarhet – nämligen att det idag är en marknadsdriven kraft, styrd av efterfrågan. Certifieringar är bara en komponent för att lösa avskogning och de utmaningar som kaffeodlare står inför.

Nigel Sizer från Rainforest Alliance
Nigel Sizer talar om Rainforest Alliances arbete och kommande prioriteringar.

Nigel Sizer berättade att ett stort fokus för Rainforest Alliance handlar om att hjälpa bönder anpassa sig för klimatförändringarna – och vill på sikt expandera bland de varor som har störst effekt att påverka avskogning. Samtidigt uttalade han starkt medhåll med Martin Persson. Vi behöver mer forskning.

Rainforest Alliance på plats på SIANI kaffeseminarium
Paneldiskussion med Sofia Svanh, Louise Ungerth, Jakob Lundberg, och Monica Sihlén

Seminariet avslutades med en paneldiskussion, ledd av SIANIs chef Madeleine Fogde. I panelen deltog Jakob Lundberg från Weeffect, Sofia Svanh från Löfbergs, Monica Sihlén från Upphandlingsmyndigheten och Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm. Några citat som övergripande sammanfattar diskussionen:

 ”Det finns en stor press på svenska konsumenter. Egentligen kanske man inte alltid behöver förstå allt som ligger bakom en certifiering i detalj. Vi vill ha en, två, kanske tre märkningar. Absolut inte för många. Och i slutändan tror jag också att vi efterfrågar en stark detaljhandel, som vågar att ha bara certifierat kaffe på hyllorna. För att det ska hända behövs också starka politiker, liksom goda företag, konsumenter och forskning.” – Louise Ungerth

”Att rekrytera unga till att bli kaffeodlare är en stor utmaning. Ska vi betala lite mer för certifierat kaffe? Absolut!” – Jakob Lundberg

”Om vi inte har någon certifiering alls, hur ska vi veta att det blir bättre?” – Monica Sihlén

 

En reaktion till “Seminarium om utmaningar och möjligheter med certifiering – Rainforest Alliance sammanfattar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.