Positiv förändring för kaffeodlare

Sedan den första kaffeodlingen Rainforest Alliance-certifierades 1995, har över 194 000 kaffeodlingar certifierats i 24 länder. Tusentals bönder har genom certifieringen utbildats för att öka produktiviteten, och därmed avkastningen, från sina odlingar och samtidigt lärt sig att odla klimatsmart.

Att odla kaffe klimatsmart är en långsiktig strategi för att ge kommande generationer möjlighet att fortsätta bruka marken. Klimatsmart jordbruk står på tre pelare:

  • Hållbar ökning av produktivitet och inkomster
  • Att anpassa och stärka odlingarnas motståndskraft mot förändrat klimat
  • Minska utsläppen av växthusgaser

Ett exempel är Jorge Bolañas, chef för Finca Medina i Guatemala, som överlistade en kaffesjukdomen kafferost, som drabbade flera odlingar i hans region, genom att minska användningen av kemiska besprutningsmedel och ersätta det med naturliga behandlingar av t.ex. kalk. Han började kompostera skal och fruktkött från kaffebären och återplanterade sluttningar för att skapa bra livsmiljöer för pollinerare. Jorges grannar, som fortsatte att använda bekämpningsmedel på grödorna fem eller fler gånger per år, upplevde stora skördeförluster på mer än 25 procent. Jorge själv såg endast en minskning på 5-10 procent.

Den brasilianska kaffeodlingen Daterra blev den andra som uppnådde kraven för Rainforest Alliance-verifiering för klimatsmart jordbruk. 50 procent av Daterras mark bevaras i sitt naturliga tillstånd, vilket hjälper till att binda kol. Den orörda naturen ger samtidigt skydd, migrationsvägar och mat åt vilda djur. Biologer har funnit sällsynta papegojor, ugglor, sett jaguarspår och en jättemyrslok i området som är nästan 6000 hektar stort.

Rainforest Alliance kaffe odling
En jättemyrslok syns på kaffeodling i Daterra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.