Rainforest Alliance vill kompensera kaffebönder som minskar avskogning

Klimatförändringar gör att det inte längre finns en tydlig övergång mellan vinter och sommar. Det gör det svårt för kaffebönder att kunna skörda på samma sätt som de en gång kunnat. Utmaningarna för världens kaffeodlare var ett av ämnena som berördes under vår Leadership Summit i New York tidigare i våras.

Skövlad skog
Skog som skövlats till förmån för jordbruk

Att hugga ner träd till förmån för jordbruk är i de flesta fall en fråga om ekonomi – det lönar sig för bonden kortsiktigt. Långsiktigt däremot, utgör avskogning ett stort, globalt klimathot och hotar även odlares försörjningsmöjligheter. Vi måste därför skapa nya intäktsmöjligheter för odlarna. Nya satsningar handlar om att bönderna framöver inte bara får pengar för det kaffe de odlar och säljer, utan också för det co2 som deras odlingar binder.

Rainforest Alliance odling
En välmående Rainforest Alliance-odling

Rachel Northrop arbetar för kaffehandelsbolaget Ally Coffee och är även författaren av boken ”When Coffee Speaks: Stories from and of Latin American Coffeepeople”. Northrop skriver om komplexitet i leverantörskedjor och om utmaningar kopplade till tropiskt jordbruk. I den här artikeln sammanfattar hon hur Rainforest Alliance vill kompensera småodlare som tar krafttag för att minska avskogningen av vår planet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.