Kaffe bland molnen – insyn i en Rainforest Alliance-odling

”Oavsett vilken religion du tillhör eller vad du har för moraliskt kompass, så tillhör det sunt affärsförnuft att behandla dina medarbetare väl”, säger Don Alfonso Robelo, som driver kaffeodlingen Aquiares i Costa Rica.

Don Alfonso Robelo

Don Alfonso Robelo är 76 år gammal. Hans kaffeodling Rainforest Alliance-certifierades 2003 och deltar idag i en rad olika initiativ för att bekämpa klimatförändringar. Med miljontals kaffebuskar, tusentals hektar som sträcker sig så högt som 1,400 meter ö.h., är hans odling ett av landets största. Dessutom var plantagen den första i Costa Rica att uppfylla kraven i Rainforest Alliances klimatmodul.

Don Alfonso har lång erfarenhet och mycket att säga om hållbart kaffe. Och en sak är säkert; kvaliteten är inget det tummas på. De lågväxande kaffebuskarna odlas under ett glest tak av bl.a. fruktträd. De skuggande träden ökar odlingens motståndskraft mot klimatförändringar. Kaffebuskarna växer också långsammare, mognar försiktigare och ger på så sätt mer distinkta smaker och en hög kvalitet – vilket odlingen också är känd för. En stor del av dessa skördar säljs till Nespresso.

Välmående medarbetare, biologisk mångfald, växande träd och buskar som binder kol är alla faktorer som gör Don Alfonsos plantage till en bra partner för Rainforest Alliance.

”Det är klart att det kostar en del att ständigt säkerställa att vi kan uppnå de krav certifieringen ställer. Vi gör ständiga förbättringar; drar ner på kemikalieanvändning, planterar fler träd, sparar energi och bygger bättre bostäder åt de som arbetar här.” säger Don Alfonso. ”Men”, fortsätter han, ”vi tjänar också mer pengar. Varför? Jo, för att odlingen är mycket mer produktiv och för att kaffet får bättre kvalitet. Dessutom är vårt plantage mer välmående och hållbart – något våra medarbetare känner sig stolta över. Det gör att de också stannar hos oss.”

Rainforest Alliance odling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.