Rainforest Alliance prisar Norges regnskogsarbete

Rainforest Alliance tilldelar idag The Global Standard Setter Award till den norska staten. Norge får priset för sitt enastående ledarskap och sina insatser för att skydda världens skogar och urfolkssamhällen.

Norges miljö- och klimatminister, Vidar Helgesen. Foto: Klima- og miljødepartementet
Norges miljö- och klimatminister, Vidar Helgesen. Foto: Klima- og miljødepartementet

Norges miljö- och klimatminister, Vidar Helgesen, tar emot priset å norska statens vägnar vid Rainforest Alliances årliga gala på Naturhistoriska museet i New York.

Under klimatförhandlingarna på Bali 2007 tillkännagav Norge att landet årligen skulle bevilja upp emot tre miljarder norska kronor för bevarandet av regnskog. Året därpå etablerades den norska klimat- och skogssatsningen, och 2013 beslutades det att insatserna skulle fortsätta fram till år 2030. Investeringen, på hittills 17 miljarder norska kronor, har riktats till åtgärder för att minska avskogning i utvecklingsländer och på så vis reducera utsläpp av växthusgaser.

– Det är ett stort erkännande för Norge och en stor uppmuntran att få detta pris. Jag ser det som ett erkännande för den strategi som vi har valt för att bromsa avskogningen. Avskogning är inte bara ett problem för urfolk och biologisk mångfald, det är mycket allvarligt för det globala klimatet. Vi måste få avskogningen under kontroll om vi ska bromsa klimatförändringarna, säger Norges miljö- och klimatminister Vidar Helgesen.

Rainforest Alliance delar varje år ut en rad priser för initiativ som spelat en betydande roll för bevarandet av världens skogar. Tidigare har bland annat Brasiliens miljöminister, Marina Silva, HKH Prinsen av Wales och Unilevers VD, Paul Polman premierats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.