”Vi halverade användningen av konstgödsel”

Bröderna Vega

”Vi ska minska användningen av konstgödsel och ogräsmedel, och återinföra skuggande träd” poängterade bröderna Jonathan och David Vega i samband med att de skulle ta över kaffeodlingen från sin 67-åriga pappa. ”Ni är inte kloka” sa deras far, som drivit odlingen Finca El Zapotal i Costas Ricas berömda kafferegion Tarrazu i många år.

Men sagt och gjort. Bröderna Vega implementerade hållbara jordbruksmetoder som lärts ut av Coopetarrazu, ett kaffekooperativ med 4200 medlemmar, och började också arbeta aktivt mot en Rainforest Alliance-certifiering. De genomförde jordanalyser för att förstå vilken typ av gödsel som passade just deras odling och kunde så småningom minska användningen av konstgödsel med hela 50 %. Istället för ogräsmedel började de rensa ogräs för hand och använde marktäckande växter för att skydda mot erosion – ett allvarligt problem i branta backar som förekommer vid Finca El Zapotel. Hundratals nya skuggträd planterades i odlingen, vilka gav skugga under torrperioden, förbättrade jordkvaliteten och som gav naturligt gödningsmedel i form av organiskt material från till exempel fallna löv.

2012 nådde de sitt mål och odlingen blev Rainforest Alliance-certifierad.

Bara sju år efter att Jonathan och David tagit över kaffeodlingen från sin far och genomfört  de stora förändringarna som Rainforest Alliance certifieringen kräver hade de dubblat sin skörd på samma mark. De får också ett högre och mer stabilt pris för sitt certifierat kaffe än vad deras far fick för sitt.

”Våra grannar frågar ibland ifall vi odlar skog istället för kaffe men faktum är att dessa förändringar inte bara är en ekonomisk vinning, vi ser också djur som inte synts på odlingen på många år”, säger Jonathan. ”Det har blivit så självklart att hållbart, klimatsmart jordbruk inte bara är ett alternativ för oss bönder, det är en del av framtiden.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.